Patriarhia Română la ceas aniversar

Biserica Ortodoxă Română a împlinit ieri, 4 februarie, 85 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie. Evenimentul a fost marcat printr-o ședință solemnă a Permanenței Consiliului Național Bisericesc, urmată de slujba de Te Deum, cât și de o slujbă de pomenire a celor cinci patriarhi, săvârșite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Catedrala patriarhală, informează cotidianul „Ziarul Lumina”.

Importanța momentului aniversar a fost scoasă în evidență de pr. cons. Florin Șerbănescu în cadrul plenului Permanenței Consiliului Național Bisericesc (CNB), întrunit în Sala Sfântului Sinod. În prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pr. dr. Florin Șerbănescu a expus un studiu legat de momentul istoric petrecut la 4 februarie 1925. „Ridicarea BOR la rang de Patriarhat în anul 1925, prin hotărârea Sfântului Sinod de la 4 februarie, și consfințită apoi prin întronizarea patriarhului Miron Cristea la 1 noiembrie 1925, a reprezentat a consfințire a unei istorii de aproape două milenii de creștinism pe pământ românesc, în care timp BOR a contribuit la viața creștinismului nu numai în sânul poporului român, ci în general pentru întreaga Ortodoxie. A fost o confirmare a faptului că Ortodoxia românească a însemnat foarte mult de-a lungul acestor milenii pentru viața creștină din această parte a lumii. Secole de-a rândul a continuat să fie un adevărat far, un sprijin pentru întreaga Ortodoxie, atât pe plan material, cât și cultural, spiritual”, ne-a declarat pr. Florin Șerbănescu.

În cadrul alocuțiunii sale, pr. cons. Șerbănescu a amintit și despre dorința patriarhului Miron Cristea de a ridica o „Catedrală a Mântuirii Neamului”, dorință împărtășită de acesta în acea zi memorabilă. „Catedrala Mântuirii Neamului a fost o preocupare permanentă a primului patriarh al României, dar și a celorlalți patriarhi, mai ales a vrednicului de pomenire Părintelui nostru Teoctist, care a reluat ideea și s-a luptat foarte mult până când a găsit locația pe care o avem astăzi”, a spus PF Părinte Daniel, care a vorbit și despre noua machetă a catedralei, expusă ieri în cadrul ședinței CNB: „Această nouă machetă arată și faptul că Patriarhia Română a ținut seama de sugestiile, contribuțiile și ideile arhitecților și inginerilor care au participat la cele trei simpozioane consultative, dar mai ales la cel de-al treilea simpozion consultativ, din luna decembrie (9-10 decembrie), care a contribuit mai substanțial la definirea temei de proiectare”.

Memoria momentului ridicării BOR la rang de Patriarhie a fost marcată și printr-un Te Deum, urmat de o slujbă de pomenire săvârșită de Părintele Patriarh, alături de un sobor numeros, în Catedrala patriarhală. La final, soborul a mers la mormintele celor patru patriarhi înmormântați în Catedrala patriarhală, unde a săvârșit slujba de pomenire. În același timp, la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală s-a săvârșit aceeași slujbă la mormântul patriarhului Iustinian Marina.

După ce s-a rugat pentru pomenirea veșnică a patriarhilor României plecați la Domnul și a stropit cu vin mormintele lor din catedrală, PF Părinte Patriarh Daniel a mulțumit lui Dumnezeu, pentru „binefacerile revărsate asupra Patriarhiei Române de la înființarea sa”, care s-a realizat ca urmare a dorinței poporului bine-credincios și a dorinței conducătorilor, atât bisericești, cât și de stat. „Această dorință a fost îndreptățită pentru că, în 1885, BOR a primit autocefalia, care a însemnat libertate în ceea ce privește administrarea și conducerea Bisericii noastre fără opreliști, fără condiții impuse din afară, doar păstrând unitatea de credință, de viață liturgică și de disciplină canonică cu Patriarhia Ecumenică și cu toate celelalte Biserici Ortodoxe”. Nu s-ar fi putut înfăptui această ridicare în rang dacă nu s-ar fi realizat în 1918 statul unitar român. „Avem o îngemănare între libertatea poporului român, care după Războiul de Independență din 1877 devine independent, și marea Unire din 1918. S-a subliniat atunci, în 1925, că de fapt libertatea și unitatea poporului român la care a contribuit foarte mult BOR au fost o temelie puternică și o evidență pentru proclamarea sau ridicarea BOR autocefale la rang de Patriarhie”.

Patriarhia înseamnă nu numai libertate de Biserică autocefală, ci și demnitate în raport cu alte Biserici și, în același timp, înseamnă responsabilitate mai mare. „În Biserică, orice titlu de onoare mai mare atrage după sine o responsabilitate, o exigență și o jertfelnicie mai mare. Patriarhie înseamnă pentru noi o demnitate, un imbold și o datorie de a lucra mai mult pentru Ortodoxie. BOR devenind Patriarhie are obligația să contribuie mai mult la apărarea și promovarea valorilor ortodoxe pe plan național și internațional”, a mai spus PF Părinte Daniel.

„În Permanența CNB s-a arătat că s-au făcut foarte multe demersuri pentru ca Biserica noastră să devină autocefală și apoi să devină Patriarhie, însă într-un mod exemplar a funcționat și relația între Stat și Biserică. Biserica a sprijinit statul în afirmarea sa ca stat independent și apoi ca stat unitar, contribuind la Războiul de Independență și la Unirea din 1918 prin credincioșii și clerul condus de ierarhi vrednici și patrioți. Iar statul a socotit că este datoria lui să recunoscă și să afirme demnitatea BOR jertfelnice. Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca și astăzi, împreună cu toate instituțiile de stat, să păstrăm și să înmulțim darurile primite de la înaintași să le sporim, spre slava Preasfinte Treimi, spre binele Bisericii și spre cinstirea poporului român dreptmăritor”, a conchis Patriarhul României.

Comentarii Facebook


Știri recente