Patriarhia Romana: Cotidianul ‘Ziarul’ dezinformeaza din nou

Constatam ca, in loc sa publice, asa cum ar fi fost moral si legal, dreptul la replica al Patriarhiei Romane referitor la evolutia postoperatorie si starea de sanatate ale Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, cotidianul ‘Ziarul’, din 11 aprilie 2008, a preferat sa publice articolul semnat de George Roncea, intitulat ‘Patriarhul si-a secretizat fisa medicala’, continuand, astfel, ciclul de dezinformari si afirmatii aberante pe aceasta tema.

Este regretabil ca, pentru a masca gafa deontologica impardonabila produsa in 9 aprilie a.c., asa cum a fost etichetat articolul publicat in cotidianul „Ziarul” din acea zi de catre mai multi gazetari din mass-media centrale, conducerea acestui ziar a recurs la serviciile domnului George Roncea, personaj controversat, specializat in articole de presa scrise la comanda, aparute doar in publicatii care cauta, cu orice pret, senzationalul ieftin.

Cu disperare, dar fara succes, domnul George Roncea incearca sa puna la indoiala informatiile conforme cu realitatea oferite atat in dreptul la replica al Patriarhiei Romane, cat si in cadrul conferintei de presa din seara zilei de 10 aprilie 2008, sustinuta de medicii spitalului militar central “dr. Carol Davila” in legatura cu evolutia postoperatorie si starea de sanatate ale Patriarhului Romaniei. Pentru domnul George Roncea, informatiile si aprecierile facute de medici de o probitate profesionala incontestabila si considerate logice si juste de marea majoritate a jurnalistilor par a fi formulate intr-o „structura logica neadecvata”.

Recuperarea medicala dupa interventia chirurgicala decurge firesc, in conditii foarte bune si de convalescenta, dar si de lucru, asigurate de spitalul militar central „dr. Carol Davila”. Decizia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel de a mai ramane cateva zile in spital are in vedere, inclusiv, evitarea deplasarii de cateva ori pe zi a echipei pluridisciplinare de medici implicata in procesul de recuperare la Resedinta Patriarhala, aflata in proces de restaurare si reamenajare. Patriarhul Romaniei efectueaza, simultan cu recuperarea, controlul medical periodic. Din pacate, toate aceste informatii nu pot fi acceptate de catre un ziar care nu este interesat de informarea corecta a publicului cititor.

Cu impertinenta si fara sa verifice informatia, oferindu-ne inca o mostra a lipsei sale de profesionalism, domnul George Roncea sustine, in finalul articolului, ca participarea Preasfintitului Vincentiu Ploiesteanu la un pelerinaj in tara sfanta reprezinta „o minciuna sfruntata” a Patriarhiei Romane. Printr-un simplu apel telefonic, domnia sa, daca ar fi dorit sincer sa verifice informatia, ar fi putut afla din surse autorizate faptul ca episcopul vicar s-a intors in tara in seara zilei de duminica, 6 aprilie 2008, dupa un pelerinaj de doua saptamani in Tara Sfanta.

Avand in vedere cele prezentate, credem ca orice alt comentariu este de prisos si lasam la aprecierea opiniei publice sa judece moralitatea si deontologia profesionala ale unora dintre jurnalistii cotidianului ‘Ziarul’.

Biroul de Presa al Patriarhiei Romane

Comentarii Facebook


Știri recente