Patriarhia Romana a scos in procesiune moastele Cuviosului Dimitrie cel Nou

Patriarhia Romana a scos in procesiune moastele Cuviosului Dimitrie cel Nou din Basarabi, care au fost asezate intr-un loc special, joi dimineata, pe Dealul Mitropoliei. Decizia Patriarhiei vine ca urmare a numarului mare de credinciosi – cateva mii – prezenti inca de la primele ore ale diminetii pe Dealul Mitropoliei. Moastele vor ramane in acelasi loc, pentru a fi venerate de pelerini, pana duminica seara.

Cuviosul Dimitrie s-a nascut intr-o familie saraca din satul Basarabov, situat pe raul Lom (sudul Dunarii), in secolul al XIII-lea, in timpul lui Petru si Asan, conducatorii imperiului vlaho-bulgar. Numelui sau de botez si calugarie, Dimitrie, i s-au adaugat apelativele Basarabov de la satul natal si cel Nou pentru a nu fi confundat cu Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir (290), ale carui moaste se pastreaza in catedrala care ii poarta numele din orasul Tesalonic (Grecia).

Pentru a-si intretine fratii mai mici, dupa moartea parintilor, Dimitrie a devenit vacarul satului. Intr-o zi, din neatentie, a strivit toti puii dintr-un cuib de pasare aflat in iarba inalta. Mahnit de aceasta intamplare a hotarat sa isi pedepseasca piciorul vinovat, mergand descult trei ani, fie vara, fie iarna. Dupa ce fratii sai au inceput sa-si poarte singuri de grija, Dimitrie a imbratisat viata monahala intr-o manastire din apropierea satului natal, unde si-a petrecut multi ani. La batranete, el s-a retras intr-un schit facut intr-o pestera, langa manastire, unde a inceput sa-i vindece pe bolnavii si batranii care veneau sa-i ceara ajutorul. Dupa moartea sa, peste intrarea in pestera au cazut pietre iar apa Lomului a inundat mormantul ascetului. Cele doua pietre intre care se aflau moastele Cuviosului Dimitrie au cazut in albia raului. Vestea mortii sihastrului s-a raspandit dar oamenii nu stiau unde se afla moastele. La un moment dat, in urma unor ploi abundente, apa Lomului a inundat intreaga vale. Intr-o noapte, cuviosul s-a aratat in vis unei fetite demonizate careia i-a spus ca daca parintii ei ii vor scoate moastele din apa el o va vindeca. Dimineata, acestia au cautat in locul indicat de fetita, au gasit moastele si le-au dus la biserica. Crestinii au inceput imediat sa se adune in pelerinaj.

O traditie locala mentioneaza ca, la un moment dat, domnitorul Tarii Romanesti a incercat sa aduca moastele sfantului in biserica domneasca din Bucuresti. Carul in care au fost puse moastele s-a oprit insa iar boii nu au mai vrut sa traga decat in directia satului Basarbov. In anul 1774, cu ajutorul material al lui Hagi Dimitrie, moastele Cuviosului Dimitrie cel Nou au fost puse intr-o racla de argint si aduse in biserica mitropolitana din Bucuresti, unde sunt pastrate si astazi.

An de an, intre 25 si 27 octombrie, racla este scoasa din biserica si asezata intr-un baldachin, prilej cu care aici se aduna aproximativ un milion de pelerini din tara.

(Radio Trinitas

Comentarii Facebook


Știri recente