Patriarhia Ecumenică, recunoscută de statul turc într-un document oficial

Agenția de știri Asia News oferă un material important asupra recunoașterii Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol de autoritatea statală turcă prin intermediul unui document oficial, informează „Ziarul Lumina”. Simpla returnare a orfelinatului Buyukada s-a dovedit un eveniment mult mai semnificativ decât pare la prima vedere. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oferit în acest sens un interviu scurt, prin care explică importanța documentului de restituire a orfelinatului și legătura acestuia cu recunoașterea oficială a Patriarhiei Ecumenice de autoritățile statului turc.

Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă și Patriarh Ecumenic, a declarat pentru Asia News: ‘Astăzi este o zi importantă pentru Biserica noastră. Orfelinatul Buyukada ne-a fost restituit. De asemenea, am primit înapoi moștenirea strămoșilor noștri. Nu am putut tolera nedreptatea care ni s-a făcut. Ne-am adresat prima dată curților de judecată din Turcia, dar, având în vedere că am pierdut toate procesele, ne-am orientat apoi spre Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. Acest for european ne-a oferit dreptatea cuvenită’. Odată cu restituirea orfelinatului Bukuyada, Patriarhia Ecumenică a fost recunoscută ca atare într-un document oficial de statul turc. ‘Guvernul turc nu a făcut apel la decizia Curții Europene, ci a inițiat imediat returnarea orfelinatului. Doresc să menționez că titlul notat de autoritățile statului turc pe documentul de restituire este cel al Patriarhiei noastre, Rum Patrikanesi. Acest fapt înseamnă nu doar că orfelinatul ne este retrocedat, ci, implicit, și recunoașterea oficială a Patriarhiei noastre drept persoană juridică. Este, în mod cert, un pas înainte. Lupta noastră trebuie să ne învețe să păstrăm în continuare ajutoarele spirituale și să ne punem încrederea în Providență, care știe momentul oportun și modalitatea potrivită de a depăși obstacolele și slăbiciunile umane.’ Ioannis Ktistakis, unul dintre avocații care au reprezentat Patriarhia Ecumenică în acest caz, a comentat evenimentul într-un mod puțin diferit. ‘Am luptat pentru restabilirea drepturilor civile în Turcia. Lupta noastră s-a concentrat în principal asupra drepturilor cuvenite, și doar într-un măsură secundară asupra recunoașterii titlului. Drepturile încălcate trebuiau sancționate.’

Delegație romano-catolică din România la Constantinopol

Momentul de bucurie al Patriarhiei Ecumenice a fost împărtășit și de delegația romano-catolică prezentă în perioada respectivă la Constantinopol pentru sărbătoarea Sfântului Andrei. Din această delegație, condusă de cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștine, au făcut parte aproape în totalitate episcopi romano-catolici din România. În afara episcopilor români, au mai participat cardinalul Brian Farell și părintele Andrea Palmieri, precum și nunțiul apostolic din Turcia, Antonio Lucibello. Din partea ortodocșilor au fost prezenți membri marcanți ai Patriarhiei Ecumenice, precum mitropoliții Ioan Zizioulas și Ghenadie Limouris. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a declarat: ‘Drumul spre comuniunea deplină, deși a fost abandonat după primul mileniu, se întreprinde din nou în cadrul unui dialog plin de iubire și adevăr, întărindu-se prin harul lui Dumnezeu în fața dificultăților ocazionale. Urmăresc cu un interes constant evoluția dialogului teologic oficial între catolici și ortodocși și mă rog pentru reușita acestuia, cu atât mai mult cu cât acum sunt discutate subiecte controversate care au stat la baza conflictelor apărute în trecut între Bisericile noastre’.

Patriarhul Ecumenic făcea referire în ultima frază la dialogul desfășurat la Viena la finalul lunii octombrie și care a avut ca temă principală primatul papal. Sanctitatea Sa Bartolomeu a mai subliniat că ‘dificultățile există (în cadrul dialogului, n.r.), dar există de asemenea dispoziția necesară și intenția pozitivă a tuturor membrilor Comisiei de dialog de a surmonta aceste probleme prin dragoste și fidelitate față de tradiția și doctrina Bisericii transmise în primul mileniu’.

Comentarii Facebook


Știri recente