Pastorala de Craciun a Sanctitatii Sale Bartolomeu I – Patriarhul Ecumenic de Constantinopol

Bartolomeu, prin mila lui Dumnezeu Arhiepiscop al Constantinopolului, Noua Roma, si Patriarh Ecumenic, intregii Biserici har, mila si pace de la Hristos Mantuitorul, nascut in Betleem

Este un lucru minunat si uimitor faptul ca noi putem asista, mai ales in aceste zile, la nasterea Fiului lui Dumnezeu, Care S-a nascut din Fecioara Maria si a fost asezat in ieslea animalelor, ceva nemaipomenit pentru neamul omenesc si pentru cetele ingeresti.

In cautarea unor noi forme ale relatiilor interumane, structurile sociale au fost destabilizate; problemele spirituale ale oamenilor au fost atrase de culte auto-distructive, iar dezastre naturale fara precedent au loc in diferite puncte de pe glob. Pretutindeni in jurul nostru putem vedea dezordine si confuzie, crime si faradelegi; imaginea pacii pare sa fie ne-binevenita si oprimata. Incertitudine, neliniste, depresie, lipsa sensului lucrurilor, neputinta de a explica tot ceea ce se petrece, indiferenta si, de multe ori, neimpacarea cu propriul suflet a multor oameni. Multi dintre semenii nostri se simt oprimati, atat fizic, cat si spiritual, fiind prinsi in acest vartej natural, social si spiritual.

Noi, iubiti fii in Domnul, credem si stim ca mantuirea, salvarea, nu poate fi gasita in alta parte, decat in Hristos, si ca nu este un alt nume in care sa putem fi mantuiti, decat cel al lui Iisus Hristos. Credinta noastra nu este zdruncinata de faptul ca Mantuitorul vine pe pamant ca un rob smerit, luand asupra Sa pacatele lumii, acceptand Crucea si moartea. Noi nu suntem nelinistiti de faptul ca multi oameni nu (mai) accepta mesajul iubirii si al smereniei, pe care, asa cum El ne-a invatat, noi trebuie sa Il acceptam, pentru a fi mantuiti.

Un Mantuitor ni S-a nascut astazi! El nu a venit in slava, ca un imparat omenesc, ci cu puterea virtutii radiind puterea Sa suprema, puterea smereniei a Celui Care este Imparat Atotputernic (…). Noi nu ne facem iluzii ca lumea intreaga va accepta curand aceste adevaruri. Noi stim si sustinem ca acei oameni care nu le accepta si nu le pun in practica vor continua sa traiasca in tortura distrugerii reciproce, in instabilitate morala, absenta sensului vietii si durere.

Din aceste motive, cu multa dragoste si smerenie, noi Il chemam pe Hristos sa Se nasca si in sufletele noastre, nu doar ca o senzatie emotionala a euforiei lumii, de scurta durata, ci ca o schimbare radicala a sufletului nostru, ca o nastere din nou a lui Hristos, o schimbare atat de profunda, incat atributele divine ale iubirii si smereniei sa constituie elementele fundamentale ale existentei noastre. Astfel, cu iubire arzatoare si smerenie, chemam pe toti oamenii, fie ca L-au cunoscut sau nu pana acum pe Hristos, sa se apropie de El, pentru ca numai asa vor putea primi de la El pacea sufletelor lor, cunostinta cea adevarata a vietii, viata cea fericita si vesnica alaturi de El.

Domnul Iisus Hristos, pentru rugaciunile Sfintei Fecioare Maria, din care S-a intrupat, si pentru rugaciunile Sfantului Ioan Gura-de-Aur si ale Sfantului Grigorie Teologul, ale caror relicve sfinte au fost de curand returnate Bisericii noastre, ca si pentru rugaciunile tuturor Sfintilor Sai, sa Se nasca si in staulul sufletelor noastre si sa ramana aici pentru totdeauna, ca astfel sa putem trai cu El bucuria prezentei Sale, dragostea Sa nemarginita si smerenia Sa extraordinara. Amin!

Pastorala a fost data in Resedinta Patriarhala din Cartierul Fanar, la Sarbatoarea Nasterii Domnului, anul mantuirii 2004

Semneaza:

Al vostru rugator inaintea lui Dumnezeu,

+ Bartholomeu – Patriarh Ecumenic de Constantinopol

Comentarii Facebook


Știri recente