Paștile Blajinilor – prilej de comemorare și de rugăciune pentru cei adormiți

Lunea de după Duminica Sfântului Apostol Toma este prima zi din perioada pascală în care se fac pomeniri de obște pentru cei trecuți la Domnul. Pentru a cinsti cum se cuvinte pătimirile și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, Biserica a rânduit ca în perioada dintre Sâmbăta lui Lazăr și Duminica întâi după Sfintele Paști să nu se oficieze parastase. Lunea din săptămâna a doua a Penticostarului, numită și Paștile Blajinilor, este așadar un prilej de comemorare și de rugăciune pentru cei adormiți. În unele locuri din țară familiile se reunesc la cimitir pentru a face pomeniri pentru cei dragi.

Aflăm mai multe detalii de la Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos care a spus: „S-a generalizat și în Biserica noastră o slujbă specială Luni după Duminica Tomii, deci, după Săptămâna Luminată. La Duminica Tomii primim încă o mărturie despre Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Toma se încredințează și el de adevărul Mântuitorului Iisus Hristos și această bucurie este prelungită și în cimitire. Este un pelerinaj mai mult decât teologic, mai mult decât duhovnicesc. Este o integrare a celor adormiți în bucuria prezentă a Învierii. Se mută lumea vie în cimitire”, informează TRINITAS TV.

În această zi creștinii ortodocși fac milostenie din coliva și darurile binecuvântate de preoți.

În Biserica noastră se fac pomeniri de obște pentru cei adormiți în toate sâmbetele de peste an și, în special, în cele ale Postului Mare, în sâmbăta dinaintea duminicii Înfricoșătoarei Judecăți și în cea dinaintea duminicii Rusaliilor.

Comentarii Facebook


Știri recente