Paștele Blajinilor – prima zi de pomenire a celor adormiți din perioada pascală

Ziua de astăzi, 9 aprilie, prima de după Duminica Sfântului Apostol Toma, este și prima zi din perioada pascală în care se fac pomeniri de obște pentru cei trecuți la Domnul. În unele locuri în această zi, numită și Paștele Blajinilor, familiile se reunesc la cimitir pentru a face pomeniri pentru cei dragi.

Despre semnificațiile acestei zile aflăm Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos care a spus: „S-a generalizat și în Biserica noastră o slujbă specială precum luni, după Duminica Tomii, deci, după Săptămâna Luminată. La Duminica Tomii primim încă o mărturie despre Învierea Mântuitorului Iisus Hristos și Toma se încredințează și el de adevărul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos și această bucurie este prelungită și în cimitire. Este un pelerinaj mai mult decât teologic, mai mult decât duhovnicesc. Este o integrare a celor adormiți în bucuria prezentă a Învierii”, informează Radio TRINITAS.

Creștinii ortodocși fac și milostenie, în această zi, din coliva și darurile binecuvântate de preoți, aflăm de la Înaltpreasfinția Sa care a spus: „Rugăciunile care se fac, Sfânta Liturghie, apoi rugăciunile pentru cei adormiți continuă cu agape, adevărate semne ale dragostei care pe de o parte ușurează sufletește pe noi ce dorim să fim în comuniune nesfârșită cu cei adormiți care fac parte din noi. Iar pe de altă parte cei adormiți prin gesturile noastre ne oferă bucurii neveștejite. Sărbătoarea morții lor devine o sărbătoare a Învierii. Și devine o sărbătoare a învierii legăturilor în interiorul aceleiași familii”, informează TRINITAS TV.

În Biserica noastră se fac pomeniri pentru cei adormiți în toate sâmbetele de peste an, în special în cele ale Postului Mare, în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți și în cea dinaintea Duminicii Rusaliilor.

Comentarii Facebook


Știri recente