Pașii pelerinilor în 2009

Și în acest an, toamna a fost anotimpul pelerinajelor din țara noastră. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a adunat în Dealul Patriarhiei sute de mii de credincioși, după ce, cu câteva zile înainte, sute de mii de oameni au biruit frigul la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Ultima zi de toamnă a adunat creștinii la Galați, pentru sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, aflăm dintr-o retrospectivă publicată în ediția de astăzi a cotidianului Ziarul Lumina.

La începutul lunii decembrie, argeșenii au cinstit-o pe Sfânta Muceniță Filofteia.

Sâmbătă, 24 octombrie 2009, credincioșii sosiți în capitală pentru praznicul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, au întâmpinat moaștele a șase sfinți, purtate în Pelerinajul „Calea Sfinților”. Moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, aduse de o delegație a Bisericii Ortodoxe din Grecia condusă de Înalt Preasfințitul Vasile, Mitropolit de Elassona, și însoțită de PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, s-au întâlnit la crucea de la baza Dealului Patriarhiei cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, aduse de la Catedrala patriarhală, cu moaștele Sfântului Grigorie Teologul, aduse de la Biserica „Sfântul Spiridon – Nou” – Paraclis patriarhal, și cu moaștele Sfântului Grigorie de Nyssa, aduse de la Biserica Domnița Bălașa – Paraclis patriarhal. Procesiunea s-a încheiat pe podiumul din curtea Catedralei patriarhale, unde sfintele moaște au fost întâmpinate de PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și depuse pe baldachinul amenajat pentru închinarea credincioșilor. După-amiază, manifestările au continuat cu sfințirea magazinului de obiecte și cărți bisericești „Odoare Sfinte” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a depozitului de colportaj „Lumini de sărbători” și a Centrului social-cultural „Sfântul Apostol Andrei” al Patriarhiei Române.

Sărbătoarea a continuat duminică, 25 octombrie, când a fost oficiată Sfânta Liturghie de un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și de Mitropolitul de Elassona.

Luni, 26 octombrie, pe scena amenajată lângă Catedrala patriarhală din București, a fost oficiată Sfânta Liturghie, cu ocazia sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, de către ierarhi români și IPS Mihail, Mitropolitul grec al Austriei, reprezentant al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.

33 de ierarhi la praznicul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor

Ziua prăznuirii Sfântului Dimitrie cel Nou, 27 octombrie, a început cu Sfânta Liturghie săvârșită de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române împreună cu 30 de ierarhi ai Sfântului Sinod și cei doi ierarhi invitați, IPS Mihail al Austriei și IPS Vasile de Elassona. Catedrala patriarhală din București a primit, cu această ocazie, o părticică din moaștele Sfântului Vasile cel Mare. După Sfânta Liturghie, în Sala „Festivitas” a Palatului Patriarhiei a avut loc un moment aniversar cu prilejul împlinirii a doi ani de la înființarea Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. Seara a avut loc a doua ediție a Concursului „Tineri, lăudați pe Domnul”, faza națională, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei.

Ședință solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Pe 28 octombrie, în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, primul mitropolit al Țării Românești, după Sfânta Liturghie, urmată de un Te Deum, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei a avut loc ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu tema „Anul comemorativ-omagial 2009 al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, și al celorlalți Sfinți Capadocieni în Patriarhia Română”. În cadrul ședinței a fost lansat albumul „Domnitorii și ierarhii Țării Românești. Ctitoriile și mormintele lor”, apărut recent la Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Manifestările dedicate sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștilor, s-au încheiat cu vernisarea expoziției de fotografie cu tema „2009 – Anul Sfinților Capadocieni. Pelerini în Capadocia sfinților”, respectiv „Mitropolia Țării Românești – 650 de ani de existență”, organizată în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei de Sectorul Patrimoniu Cultural, în colaborare cu Centrul de Presă BASILICA și Arhiepiscopia Bucureștilor.

Sfânta Parascheva și Sfântul Vasile cel Mare, venerați la Iași

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva a început încă din data de 10 octombrie, când racla cu sfintele moaște a fost depusă spre închinare pe esplanada din fața catedralei mitropolitane din Iași. A doua zi, la ceas de seară, a avut loc Pelerinajul „Calea Sfinților”, în care moaștele Sfintei Parascheva au fost purtate alături de cele ale Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” pe străzile centrale ale Iașului. La 14 octombrie, Sfânta Liturghie din ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva a fost săvârșită de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de 13 ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și trei ierarhi invitați din Bisericile Ortodoxe surori: IPS Irineu, Mitropolit de Heracleion și primatul Bisericii Ortodoxe din Creta, IPS Dometian, Mitropolitul Vidinului din Bulgaria, și PS Paisie, Episcop de Gorlice, Polonia. Sutele de mii de credincioși prezenți an de an la sărbătoarea Ocrotitoarei Moldovei au putut venera moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Ierarh Vasile cel Mare până în ziua de 15 octombrie.

Moaștele a patru sfinți, depuse spre închinare la Galați

La Galați, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei a început în data de 27 noiembrie cu o procesiune în formă de cruce în ultima intersecție din fața Catedralei arhiepiscopale. Dinspre Brăila, moaștele Sfântului Ierarh Nicolae – darul proaspăt al parohiei „Sfântul Gheorghe-Nou” din București pentru Catedrala arhiepiscopală din Galați – au fost purtate de preoți, credincioși și copii. Din față, dinspre Seminarul Teologic, Sfântul Apostol Andrei a ieșit în întâmpinare, purtat de preoți profesori și tineri credincioși. Dinspre stânga, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare a fost adus de slujitorii Serviciului Social și ai Așezământului Eparhial, împreună cu copiii și bătrânii beneficiari ai programelor sociale. Iar din partea dreaptă, Sfântul Ierarh Atanasie Patelarie a fost adus de preoții și credincioșii gălățeni. Cele patru rânduri de pelerini au fost întâmpinate la răscruce de drumuri de IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a binecuvântat această procesiune. Cele patru racle au fost așezate în baldachinul de pe esplanada catedralei, unde mulțimea de credincioși aștepta, la rând, să le venereze. La 30 noiembrie, ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită în Catedrala arhiepiscopală din Galați de IPS Casian împreună cu un sobor de arhierei români și IPS Daniil, Mitropolit de Cesareea Atenei, din Grecia. Timp de cinci zile, mulțimea de credincioși s-a așezat la rând pentru a venera moaștele celor patru sfinți, cerându-le ajutor și folos duhovnicesc.

Sfânta din Curtea Argeșului

Ca în fiecare an, pe 7 decembrie, pelerinii și-au îndreptat pașii către cetatea voievodală Curtea de Argeș, pentru a o cinsti pe Sfânta Muceniță Filofteia, ale cărei moaște se păstrează întregi în paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” al mănăstirii. Credincioși din toată țara au poposit în vechea cetate de scaun a Basarabilor încă din ziua de 6 decembrie, când a fost organizată o amplă procesiune cu sfintele moaște, în timpul slujbei Privegherii. A doua zi, un sobor de arhierei a săvârșit slujba Sfintei Liturghii.

Alte mari pelerinaje au avut loc, ca în fiecare an, la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, la Peștera Sfântului Andrei din Dobrogea sau, de ziua Adormirii Maicii Domnului, la mănăstirile închinate ei, ca Nicula, din județul Cluj, sau Moisei, din județul Maramureș. De asemenea, mii de pelerini și-au îndreptat pașii pe 8 septembrie spre Mănăstirea Hadâmbu, din județul Iași, pentru a o cinsti pe Maica Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente