PARTICIPARI ALE PAROHIEI ORTODOXE ROMANE DIN STRASBOURG LA ACTIUNI DESFASURATE IN CAPITALA EUROPEI

PARTICIPARI ALE PAROHIEI ORTODOXE ROMANE DIN STRASBOURG

LA ACTIUNI DESFASURATE IN CAPITALA EUROPEI

Concert de muzica bisericeasca in cadrul ”Sarbatorii muzicii” (21 iunie)

De mai bine de 20 de ani, in Franta, la initiativa Ministerului Culturii, noaptea dintre 21 si 22 iunie este dedicata muzicii. Sub genericul ‘Sarbatoarea muzicii”, au loc mii de concerte, majoritatea in aer liber, cuprinzand toate genurile de muzica, accesul la acestea fiind deschis oricarei persoane.

Pentru prima data anul acesta, corala Parohiei ortodoxe romane din Strasbourg, sub conducerea preotului Vasile Iorgulescu, a participat la acest eveniment de masa, sustinand un concert de muzica religioasa romaneasca in curtea de onoare a Arhiepiscopiei catolice. Concertul s-a bucurat de o numeroasa audienta si a fost indelung aplaudat.

”Noapte de lumina” (24 iunie)

Praznicul Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul de la 24 iunie a devenit si el, cel putin la Strasbourg, prin asociere cu focurile traditionale ce se aprind peste tot in Alsacia in seara acestei zile, sarbatoarea luminii. O initiativa ecumenica a dat anul acesta un impuls nou traditiei, organizand programul numit ‘Noapte de lumina”, la care au acceptat sa participe mai multe biserici istorice din centrul orasului. Cum parohia ortodoxa romana – al carei hram este ‘Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul’ – ocupa de cateva luni capela Sfanta Magdalena, situata nu departe de celebra Catedrala cu un singur turn, ea a luat parte cu totul firesc la programul mentionat. Timp de trei ore si jumatate, corala a interpretat muzica religioasa romaneasca, bucurandu-se si de concursul a doua artiste de origine romana, Doamna Simona Ivas-Totelecan, mezzo-soprana la Opera din Strasbourg, si Andreea Soare, studenta la Conservatorul de muzica. Pe parcursul serii, au fost create spatii de manifestare si a celorlalte expresii ale ortodoxiei locale : greaca si slava. Concertul s-a bucurat de prezenta a numeroase personalitati – Arhiepiscopul catolic Joseph Doré al Strasbourg-ului, Presedintele Universitatii Marc Bloch, François-Xavier Cuche si altii – si a facut obiectul unor remarci elogioase in presa locala (insotite de o fotografie a coralei). Concomitent, in biserica s-a desfasurat expozitia de icoane a Doamnei preotese Iosefina Iorgulescu.

Primire de catre Marele Rabin René Gutman la Sinagoga centrala din Strasbourg

In seara zilei de 28 iunie, preotul si membrii Comunitatii romane au fost primiti de catre Marele Rabin René Gutman si au vizitat Sinagoga centrala din Strasbourg. Primirea a fost calduroasa, impresionanta si a oferit prilejul unei mai bune cunoasteri a celor doua comunitati, a vietii lor interne, a traditiilor specifice. Personalitate importanta a orasului Strasbourg, Rabinul René Gutman ne-a marturisit ca bunicii sai au trait la Oradea si ca, personal, este foarte atasat de tara noastra, pe care a vizitat-o de mai multe ori, dar de fiecare data in graba. A aflat, insa, ca Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel l-a evocat in timpul unei recente conferinte la Universitatea din Strasbourg si ca va fi bucuros sa participe la intalniri interreligioase daca acestea vor fi organizate pe viitor in cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Intalnirea de la Sinagoga centrala de la Strasbourg se inscrie in cadrul unei ample actiuni de deschidere si de apropiere a comunitatii ortodoxe romane fata de celelalte comunitati, initiata cu scopul de a promova o mai buna integrare pe plan local si, nu in ultimul rand, o mai buna imagine a Romaniei in in Capitala Europei, in calitatea noastra de ‘ambasadori spirituali ai valorilor romanesti ”.

De la Strasbourg, pentru Radio Trinitas, Pr. Dr. Vasile Iorgulescu

Comentarii Facebook


Știri recente