Participare arhierească la sărbătoarea Ciumarca, Mehedinți

Sute de credincioși din satul Godeanu și din județul Mehedinți sunt așteptați să participe vineri, 15 iulie, la Ciumarca satului Godeanu. Programul manifestărilor va începe la ora 09:00 cu Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, pe un podium special amenajat în vârful Chiciora, comuna Godeanu, după cum ne informează episcopiaseverinului.ro.

Ciumarca reprezintă o zi specială ce se ținea pentru apărarea de ciumă. Aceasta a fost instituită de Sfântul Nicodim cel Sfințit de la Tismana, care ajungând în satele Mehedințiului a constatat că acestea erau bântuite de ciumă, o boală molipsitoare foarte periculoasă. Sfântul mergea prin sate în zilele de vineri, făcea rugăciuni împreună cu toți locuitorii ca molima să ia sfârșit. Rânduiala se păstrează și astăzi. Astfel, fiecare sat de deal și de munte din Mehedinți ține această sărbătoare denumită ciumarca, la data stabilită pentru fiecare zonă.

Credincioșii mehedințeni care doresc să participe la acest eveniment o pot face adresându-se preoților de la parohii care organizează pelerinaj la această zi de sărbătoare.

Comentarii Facebook


Știri recente