Participare Arhierească la hramul Parohiei Râmești din orașul Horezu

În ziua pomenirii minunii Sfântului Arhanghel Mihail în Colose, astăzi, 6 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a participat la Sfânta Liturghie oficiată de către un sobor de preoți și diaconi la Biserica „Sfinții Arhangheli” din Parohia Râmești, orașul Horezu, județul Vâlcea, care și-a serbat unul dintre hramuri.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat rolul îngerilor în viața oamenilor. „… Fiecare dintre noi are un înger păzitor, fiecare popor are un înger al său, pe care Dumnezeul i-a rânduit ca să ocrotească și să poarte de grijă creației Sale. Cei mai cunoscuți dintre îngeri sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil; Mihail, Arhistrategul Vechiului Testament și Gavriil, trimisul lui Dumnezeu în Noul Testament, toate rânduite spre a noastră mântuire. Această biserică a fost construită în cinstea Arhanghelului Mihail de către Sfântul voievod Martir Constantin Brâncoveanu, tocmai pentru că el a adus slavă și cinste lui Dumnezeu care l-a ajutat să-i biruiască pe turci și să ocrotească poporul și Biserica Ortodoxă….”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte.

La final, Înaltpreasfinția Sa la felicitat pe părintele paroh Constantin Dumitrescu pentru împlinirea a 25 de ani de activitate și misiune preoțească, binecuvântându-l cu întreaga familie și urându-i în continuare mulți ani sănătoși și lucrare rodnică în „ogorul” Domnului Hristos. Deasemenea, părintele Constantin i-a mulțumit Chiriarhului pentru binecuvântarea adusă credincioșilor parohiei Râmești prin această vizită pastoral-misionară.

La eveniment au luat parte preoți și credincioși din orașul Horezu și din parohiile învecinate, după cum ne informează Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

Scurt Istoric

Biserica cu hramul „Sf. Îngeri Mihail și Gavriil’ se află în cătunul Romanii de Jos, pe stânga drumului, înainte să apuce panta ce urcă la Mănăstirea Hurezi. În anul 1700 este clădit de către Ioan Arhimandritul, apoi reparat și zugrăvit în anul 1757, prin grija egumenului Dionisie Bălăcescu și frații săi. Schitul, cu totul deosebit de celelalte ca plan și decorație, a fost construit pentru robii mănăstirii, a servit și servește ca biserică de mir pentru satul Romanii de Jos și mahalaua Țigănia, în prezent fiind păstorit de părintele Constantin Dumitrescu.

Minunea Sfântului Arhanghel Mihail în Colose

„Când a trecut prin Frigia ca să propovăduiască Evanghelia, Sfântul Apostol Ioan a proorocit o apropiată vizită providențială a prințului arhanghelilor, Mihail, în locul numit Heretopa. Și într-adevăr, la puțin timp, în acel loc în mod minunat a izbucnit din pământ un izvor vindecător de toată boala. Unul din mulții credincioși care s-au perindat pe la acest izvor, a cărui fiică s-a vindecat prin această apă, a contruit pe acel loc, în semn de recunoștiință, o mică biserică închinată Arhanghelului Mihail.

Nouăzeci de ani mai târziu, în această biserică s-a așezat, spre a practica asceza și a servi la altar, un tânăr numit Arhip, originar din Hierapolis. Pentru zelul și dragostea acestui tânăr atlet al lui Hristos, Dumnezeu i-a dat harul de a face minuni și vindecări. Dar niște elini, aprinși de mânie și invidie din pricina minunilor preamărite ce se făceau în biserica Arhistrategului Mihail, au vrut să abată râul care curgea în apropiere asupra Bisericii, că să înece și Biserica și pe Arhip. Dar dumnezeiescul Arhistrateg, însuși arătându-se și poruncind lui Arhip să se îmbărbăteze, a lovit cu un toiag în piatră și a făcut cale apei printr-însa, și de atunci până în ziua de astăzi se vede cum acolo este înghițită apa și se mistuiește.” (Sinaxar)

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…