Participare arhierească în Banatul Sârbesc

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a participat joi, 23 februarie 2012, alături de delegația Uniunii Jurnaliștilor din Banatul Istoric, la o întrunire cu reprezentanții administrației locale din Vârșeț. Cu acest prilej, într-un cadru festiv, în prezența delegațiilor din România și din Serbia, Uniunea Jurnaliștilor din Banatul Istoric a oferit domnului Cedomir Živkovicu, președintele comunei, nominalizarea Senatului Uniunii, în semn de prețuire, bună frățietate și de colaborare pe toate planurile, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Cu acest prilej, au fost purtate discuții referitoare la proiectele aflate în derulare, precum și la proiectele comune de viitor. În cadrul întâlnirii, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a subliniat responsabilitatea Bisericii în efortul societății de a se solidariza în momente grele pentru a depăși criza morală, socială și economică din lume.

‘Ne aflăm aici, în calitate de membru al Uniunii Jurnaliștilor din Banatul Istoric, dar și în calitate de ierarh al Episcopiei Caransebeșului, care o perioadă îndelungată a purtat titulatura de Episcopia Caransebeșului și Vârșețului. În acest context ne manifestăm și astăzi prețuirea și recunoștința pentru că până în anul 1865, când a fost înființată Episcopia Ortodoxă Română a Caransebeșului, ierarhii ortodocși sârbi au purtat de grijă față de credincioșii ortodocși români din Banatul Montan. În același timp, istoria ne arată că Episcopia Caransebeșului își întindea jurisdicția până la porțile Belgradului, purtând de grijă față de ortodocșii români din Banatul Sârbesc. Mesajul nostru personal, dar și al Uniunii Jurnaliștilor din Banatul Istoric, este unul de frățietate, împreună-lucrare și coresponsabilitate pentru viața duhovnicească a românilor ortodocși din Serbia și a ortodocșilor sârbi din România. Doar prin comuniune și conlucrare vom depăși momentele grele pe care țările noastre pravoslavnice le traversează’, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

În încheiere, Întâistătătorul Eparhiei Caransebeșului a oferit domnului Cedomir Živkovicu daruri din partea Episcopiei Caransebeșului, iar domnia sa a oferit Preasfinției Sale un tablou cu reprezentarea sediului istoric al Episcopiei Ortodoxe Sârbe din Vârșeț.

La acest eveniment au luat parte oficialități județene din județul Caraș Severin, reprezentanți ai Corpului Diplomatic din România, precum și reprezentanți ai autorităților sârbe.

Comentarii Facebook


Știri recente