Participanții la cursurile de obținere a gradelor în preoție binecuvântați de Patriarhul României

O sută cincizeci de clerici din Mitropolia Munteniei și Dobrogei, care au urmat, luna aceasta, cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție, însoțiți de pr. prof. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București, s-au întâlnit marți, 18 septembrie 2012, la Palatul Patriarhiei, cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, informează Ziarul Lumina.

Patriarhul României i-a felicitat pe slujitorii sfintelor altare și a subliniat necesitatea pregătirii continue în contextul societății contemporane: ‘Slujirea preoțească necesită o permanentă pregătire, o permanentă formare pentru a predica Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos în fiecare neam, în fiecare popor și în fiecare context cultural. Nu este ușor să transmiți valori perene permanente într-o lume care se schimbă rapid. Biserica este în istorie simbolul vieții veșnice. Ea se adaptează la nevoile contextului, fără însă a uita că de fapt Capul Bisericii este Hristos Domnul, Care ‘ieri, astăzi și în veci este Același’ (Evrei 13, 8). Oricât s-ar schimba un context istoric, noi suntem în primul rând atașați de Hristos, Care nu este schimbător. Biserica este realizarea comuniunii în Hristos de-a lungul veacurilor. Suntem contemporani în Liturghie cu Sfinții Apostoli, cu Sfinții Părinți, cu Sfinții Mărturisitori din toate timpurile și după noi vor veni alți slujitori chemați să continue de-a lungul veacurilor predica Evangheliei aceluiași Mântuitor Hristos. Această continuitate însă nu este o simplă repetiție, ci este o continuitate în fidelitate reînnoită, care presupune deodată cunoașterea Sfintei Scripturi, a Sfintei Tradiții, dar și cunoașterea problemelor reale din timpul nostru, cărora trebuie să le răspundem. Această actualizare permanentă misionară a Evangheliei înseamnă legătura dintre textul sacru și contextul social prezent. Această lucrare misionară de a fi fidel Tradiției și contemporan cu nevoile Bisericii de astăzi este o lucrare creatoare și în același timp o lucrare foarte jertfelnică. Există multe forțe care lovesc în Biserică cu modernisme efemere, mode care se schimbă de la o zi la alta. Moda zilei și omul zilei însă nu pot fi pentru noi măsura permanenței lui Hristos în Biserica Sa’.

Preafericitul Părinte Daniel i-a felicitat în mod special pe clericii care, cu multă dăruire de sine și conștiință, s-au angajat cu dragoste de Dumnezeu și de Biserică în programele Patriarhiei Române: ‘Hristos împărtășit copiilor’, ‘Alege școala!’ și ‘Copilul învață iubirea lui Hristos’, precum și pe cei care sunt ctitori de biserici sau ostenitori în învățământ.

Cursurile au avut loc la Facultatea de Teologie ‘Justinian Patriarhul’ din București, în perioada 3-18 septembrie. Probele scrise și orale din cadrul examenelor de definitivat și gradul II au început de ieri și se vor încheia astăzi, 20 septembrie. Patriarhul Bisericii noastre a mai arătat că aceste cursuri de formare permanentă sunt necesare ca împrospătare a cunoștințelor, dar și ca întâlnire între preoți din diferite părți ale Mitropoliei pentru împărtășirea cunoștințelor, dar mai ales a experienței, a bucuriilor și a dificultăților prin care trecem astăzi. La finalul întâlnirii, Preafericirea Sa a oferit daruri tuturor preoților cursanți.

Comentarii Facebook


Știri recente