Participanti de seama la sarbatorirea hramului Nasterii Maicii Domnului al Manastirii Sihastria

Cu ocazia hramului Nasterii maicii Domnului, la Manastirea Sihastria, a fost oficiata Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie intre orele 10.00-12.30 de catre un sobor de preoti si diaconi, avandu-l ca protos pe Pr.Prof.Univ.Dr. Viorel Ionita, director de studii al Conferintei Bisericilor Europene de la Geneva (Elvetia). La acest eveniment au participat mai multi profesori de Teologie ce sunt in drum spre Centrul Cultural-Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’-Durau unde se va desfasura in perioada 8-10 septembrie 2003 Congresul dedicat Parintelui Dumitru Staniloae la implinirea a 100 de ani de la nasterea, marelui nostru teolog. Din 2 in 2 ani se va desfasura un astfel de congres intr-o alta parte a tarii. Anul acesta a revenit Eparhiei Iasilor cinstea de a organiza acest Congres.

Alaturi de Parintele Viorel Ionita au mai fost prezenti la Sfanta Liturghie urmatorii parinti profesori: Pr.Prof.Dr. Dumitru Abrudan, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Sibiu, Arhid.Prof.Dr. Constantin Voicu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Oradea, Pr.Prof.Dr. Constantin Coman, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, Pr.Prof.Dr. Vasile Raduca, celalalt preodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, Pr.Prof.Dr. Adrian Gabor din partea Facultatii din Bucuresti, Pr.Lect.Dr. Irimia Marga care a reprezentat Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu, Pr.Conf.Dr. Vasile Grajdean, secretar stiintific al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Sibiu, Pr.Lect.Dr. Adrian Neculcea de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Constanta, Pr.Lect.Dr. Constantin Patuleanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Craiova, Pr.Lect.Dr. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, Pr.Lect.Dr. Mihai Vizitiu, consilier cu probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor si delegat al Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la acest eveniment.

Cuvantul de invatatura a fost tinut de Parintele Viorel Ionita care a vorbit despre semnificatia anului bisericesc, despre Maica Domnului, despre Manastirea Sihastria si despre marele nostru teolog Parintele Dumitru Staniloae.

In final, Parintele Mihai Vizitiu a dat citire mesajului de binecuvantare al Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, cu ocazia hramului Nasterii Maicii Domnului pe care-l poarta Manastirea Sihastria.

La acest moment au mai participat in jur de 2000 de credinciosi care au dorit sa fie prezenti la marea sarbatoare a Nasterii Maicii Domnului si in acelasi timp si a manastirii. De asemenea au participat si numerosi stareti de manastiri: Arhim. Benedict Sauciuc, staretul Manastirii Neamt, Arhim. Ciprian Zaharia, staretul Manastirii Bistrita, Arhim. Vichentie Amariei, staretul Manastirii Secu, Arhim. Dosoftei Scheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane, Arhim. Vitalie Danciu, staretul Manastirii Golia, Arhim. Stefan Guse, staretul Manastirii Stefan cel Mare si Sfant-Movila lui Purcel, Protos. Teofil Lefter, staretul Manastirii Pangarati.

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii, parintii slujitori au oficiat un parastas intru pomenirea Parintelui Cleopa Ilie, precum si un parastas in memoria Parintelui Dumitru Staniloae, parastas ce a fost considerat de Parintele Dumitru Abrudan, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Sibiu, ca fiind inceputul Congresului Facultatilor de Teologie Ortodoxe din Romania ce urma sa se desfasoare la Centrul Cultural Pastoral sfantul Daniil Sihastrul -Durau.

Comentarii Facebook


Știri recente