Parteneriate educaționale la Parohia arădeană Săvârșin

Prin implicarea credincioșilor în activitățile social-filantropice, precum și a tinerilor în programele catehetice naționale, viața liturgică și social-filantropică s-a intensificat în parohia arădeană Săvârșin. De asemenea, se desfășoară și alte activități religios-culturale pentru promovarea apartenenței religioase și a identității locale, comuna Săvârșin fiind inclusă în circuitul turistic național.

Pe meleagurile Săvârșinului au conviețuit de-a lungul timpului credincioși de mai multe confesiuni, credincioșii ortodocși reprezentând majoritatea. După 1990, mai multe familii ortodoxe s-au îndreptat spre alte culte, iar pentru a păstra credința strămoșească ortodoxă, comunitatea românească a intensificat lucrarea misionară și social-filantropică. Adulții sunt implicați atât în activitățile religioase, precum corul mixt parohial, ce are o tradiție de 60 de ani, implicarea în publicarea de articole și informații în revista comunei, ‘Jurnalul de Săvârșin’, cât și social-filantropice, mai ales în timpul Postului Mare, când se intensifică vizitele la cei bolnavi de la casele lor și din spitalul social din localitate.

Nu este neglijată nici generația tânără a parohiei sau familiile cu probleme sociale. Astfel, s-au implementat cu succes proiectele catehetice naționale ‘Hristos împărtășit copiilor’ și ‘Alege școala!’. ‘La cel dintâi proiect participă 30 de copii, cu care desfășurăm diferite activități educaționale și religioase. În proiectul ‘Alege școala!’ sunt implicați nouă copii ce provin din familii dezorganizate sau monoparentale, cu risc de abandon școlar.

Parohia Săvârșin desfășoară un parteneriat educațional și cu Grupul Școlar din localitate, în urma căruia s-au organizat mai multe simpozioane culturale pe diverse tematici. Parteneriatul ‘Lăsați copiii să vină la Mine!’ are un bogat calendar al activităților pentru anul școlar 2011-2012. Sunt implicați în proiect copiii din clasele I-VIII, cu care avem întâlniri lunare la biserică sau la școală, în funcție de activitatea propusă pentru luna respectivă. La toate aceste activități se adaugă participarea la sfintele slujbe și colectarea de produse pentru pachetele destinate celor nevoiași’, a precizat părintele paroh Călin Mădăluță.

Parteneriate și cu celelalte școli din comună

Parohia Săvârșin mai are parteneriate și cu școlile din localitățile ce aparțin de Săvârșin, precum parteneriatul cu școala primară din Căprioara, intitulat ‘Micii creștini’, în cadrul căruia se desfășoară proiectele: ‘Să cunoaștem casa lui Dumnezeu’ și ‘Micul Samarinean’, în care copilașii desfășoară activități de binefacere pentru cei nevoiași sau încondeiază ouă de Paști.

‘Cu ajutorul lui Dumnezeu, dorim să încheiem un parteneriat social cu Direcția Județeană pentru Protecția Copilului Arad și cu Spitalul Social al comunei Săvârșin, fiindcă Parohia Săvârșin face parte din proiectul ‘Implicarea clerului și a membrilor comunităților parohiale ortodoxe în dezvoltarea de proiecte sociale la nivelul Mitropoliei Banatului și Arhiepiscopiei Alba-Iuliei”, ne-a mai spus preotul paroh.

Lucrări de restaurare la biserica de peste un secol

Biserica parohiei ortodoxe Săvârșin, cu hramul ‘Soborul Sfinților Arhangheli’, din Protopopiatul Lipova, a fost ridicată în centrul Săvârșinului, în anul 1899, datorită contelui Hunyady, care a donat terenul și o parte din materialele de construcție, preotului Iosif Ognean și jertfelniciei localnicilor. Preotul Călin Mădăluță a fost numit paroh al Săvârșinului în 2009, iar de-a lungul acestor ani au fost executate lucrări de restaurare a bisericii și a casei parohiale, de amenajare a unui lumânărar, a unui cuptor pentru prescurărie și s-a refăcut biblioteca parohială. ‘Cu ajutorul lui Dumnezeu și al credincioșilor, avem în vedere împrejmuirea cu gard a casei parohiale, plantarea de arbori ornamentali în curtea bisericii, precum și refacerea gardului din jurul bisericii și montarea a trei copertine pentru intrările în biserică’, a precizat pentru „Ziarul Lumina” pr. Mădăluță.

Comentarii Facebook


Știri recente