Parteneriat între Arhiepiscopia Sibiului și Agenția Națională Antitrafic

Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul Social, în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Centrul regional Alba Iulia și cu Lions Club Brukenthal au desfășurat, pe 18 octombrie 2012, o acțiune de informare a elevilor și studenților din Sibiu privind traficul de ființe umane, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Acțiunile acestor instituții au marcat Ziua Internațională a Luptei Împotriva Traficului de Ființe Umane, iar protocolul de colaborare prevede campanii de informare în liceele și facultățile din orașele Arhiepiscopiei Sibiului, cu sprijinul profesorilor de religie și al cadrelor didactice, dar și în parohii, prin preoții din aceste comunități.

Primii tineri din Sibiu care au aflat mai multe despre eforturile pe plan național și internațional de a combate aceste pericole pentru lumea întreagă au fost liceenii de la Colegiul Național ‘Octavian Goga’. Aici, reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului, pr. consilier Nicolae Rusu, asistenții sociali Tudor Costea și Simona Dragomir, împreună cu reprezentanții Lions Club Brukenthal, amintind aici pe actrița Renate Muller-Nica, au adus-o în fața tinerilor pe Iuliana Leah, inspector de specialitate de la Centrul regional de luptă împotriva traficului de persoane din Alba Iulia. Profesoara de religie Carmen Jinariu i-a adus pe invitați la una dintre clasele a XII-a, iar elevii au fost extrem de interesați de informațiile prezentate și au interacționat cu vorbitorii.

Iuliana Leah a prezentat ultimele statistici privind numărul de persoane traficate din România, a adus exemple de modalități prin care traficanții și-au racolat victimele, mărturii de la victimele care au reușit să scape și să denunțe traficanții și a prezentat câteva reguli valabile pentru orice tânăr care dorește să evite astfel de situații de risc.

La final, pr. consilier Nicolae Rusu a transmis binecuvântarea Înalt Preasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și i-a asigurat pe elevi că Arhiepiscopia Sibiului se implică în permanență în astfel de campanii.

Informarea studenților

A doua acțiune a partenerilor amintiți a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Sfântul Andrei Șaguna’ din Sibiu, unde au fost invitați studenți teologi și de la alte facultăți din oraș. În debutul întâlnirii, pr. Nicolae Rusu a mulțumit partenerilor pentru efortul de a organiza astfel de acțiuni, dar și studenților teologi pentru atenția acordată acestei campanii, un real sprijin în slujirea pastorală la care sunt chemați.

‘Ne bucurăm că avem specialiști în mijlocul nostru și că ați venit la această întâlnire, unde aveți multe de aflat și suntem convinși că aceste informații vor fi de folos în misiunea dumneavoastră pe care o veți avea în comunitățile încredințate spre păstorire’, a subliniat pr. Rusu.

După prezentarea insp. Iuliana Leah, s-a vizualizat filmul documentar de scurtmetraj ‘Exit’, în care actori celebri de la Hollywood atrag atenția asupra rețelelor de trafic uman din estul și vestul Europei, iar victime din România și Republica Moldova aduc mărturii despre coșmarul prin care au trecut.

Comentarii Facebook


Știri recente