Parteneriat în domeniul serviciilor sociale

Patriarhia Română și-a exprimat în această săptămână punctul de vedere referitor la „Legea privind parteneriatul dintre stat și culte în domeniul serviciilor sociale”, transmisă spre reexaminare Parlamentului de către Președintele României. Legea în cauză cuprinde o serie de aspecte pozitive, dar și unele care, din punctul de vedere al Bisericii noastre, pot suferi modificări.

„În condițiile în care aspectele mai discutabile vor fi remediate atunci ceea ce rămâne din această lege este faptul că nu se mai face diferențierea de până acum între asociații și fundații care puteau să beneficieze de sprijin de la stat pentru activitățile sociale pe care le desfășurau și culte care nu au fost beneficiare ale Legii 34 pe ’98 care acorda aceste subvenții. Deci, ceea ce este important de semnalat este că ar fi un act de dreptate”, a explicat părintele Ionuț Corduneanu, vicar-administrativ patriarhal, după cum informează TRINITAS TV.

De peste 12 ani, legea care reglementează subvențiile pentru activitatea socială nu cuprinde, așa cum s-ar fi cuvenit, și cultele.

„Prin acest act normativ s-ar crea posibilitatea pentru culte în considerarea activității lor să își desfășoare activitățile pentru că datorită legislației deficitare cultele au fost nevoite și Biserica Ortodox Română în special a fost nevoită să înființeze peste 400 de asociații și fundații în domeniul asistenței sociale și este corect să putem acționa ca ceea ce suntem, ca unități de cult care fac asistență socială de 2000 de ani”, a mai arătat părintele vicar-administrativ patriarhal.

Având în vedere trimiterea spre reexaminare, se va lua în considerare și poziția celorlalte culte cu privire la acest act normativ.

„După trimiterea spre reexaminare legea se află la Senat și urmează să fie întocmit raportul de către comisia pentru drepturile omului și culte a Senatului României. S-a stabilit o nouă ședință a acestei comisii în data de 31 mai, dată până la care se așteaptă de la toate cultele recunoscute din România să trimită punctul de vedere privitor la acest act normativ”, a precizat părintele Ionuț Corduneanu.

Patriarhia Română și-a exprimat speranța că observațiile la „Legea privind parteneriatul dintre stat și culte în domeniul serviciilor sociale” va determina adoptarea unui text cât mai util, atât asistaților social cât și societății românești, în ansamblul său.

Comentarii Facebook


Știri recente