Parteneriat educațional dedicat Anului Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Arhiepiscopia Timișoarei

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, în perioada prepascală, la nivelul Arhiepiscopiei Timișoarei se va desfășura Concursul județean de religie ‘Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș’, dedicat Anului omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Concursul reprezintă un parteneriat educațional între Arhiepiscopia Timișoarei și Inspectoratul Școlar Județean Timiș și se adresează elevilor din ciclul primar și gimnazial. Tema concursului este ‘Tămăduire și sfințenie’. Conform graficului de desfășurare a Concursului județean de religie ‘Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș’, începând cu data de 12 martie până la sfărșitul lunii se va desfășura etapa zonală a concursului în cele 11 centre desemnate: două la Mitropolia Banatului (13/19 martie), Liceul Pedagogic ‘Carmen Sylva’ din Timișoara (12 martie), Belinț (22 martie), Comloșu Mare (17 martie), Deta (27 martie), Iecea Mică (15 martie), Făget (26 martie), Gătaia (29 martie), Lugoj (24 martie) și Variaș (20 martie). La această etapă vor participa copiii câștigători la nivel local (câte 3 din fiecare parohie/școală), însoțiți de către preotul sau profesorul coordonator. Competiția se va desfășura pe trei secțiuni: interpretare de poezie religioasă la clasele II-IV, eseu religios la clasele V-VIII și desen religios la clasele II-VIII.

Concursul județean de religie ‘Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș’ se dorește să fie rodul unei bune colaborări educaționale între Mitropolia Banatului și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, avându-se în vedere atingerea idealului educațional propus de Legea învățământului, inclusiv formarea etică și morală a elevilor pentru buna lor integrare în societatea românească actuală.

‘Predarea religiei nu se poate mărgini doar la ora de curs. Ea își atinge obiectivele în măsura în care elevii se vor integra cât mai bine etic și moral atât în viața socială și religioasă în viața statului, cât și în viața Bisericii. Un om religios cu adevărat este un cetățean de nădejde al țării și un bun practicant al vieții religioase.

Cunoștințele religioase dobândite la ora de religie se cer puse în practică acasă, la școală, în societate și în Biserică. De aici decurge necesitatea colaborării cât mai rodnice între profesorul de religie și reprezentanții cultelor, între profesorul de religie și preot.

La Comloșu Mare, în baza programei școlare la religie ortodoxă și a curricumului proiectului ‘Hristos împărtășit copiiilor’, s-a organizat cu succes, în anii școlari 2009-2010 și 2010-2011, cu acordul Inspectoratului Școlar Județean și cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Mitropolit Nicolae, un concurs zonal de religie. Biserica Ortodoxă Română se străduiește și prin alte parteneriate să-și desfășoare activitatea educativ-creștină. În acest sens, în parteneriat cu World Vision România implementează la nivel național proiectul catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’, a declarat pr. Aurel-Cristian Tomescu, membru în comisia de organizare a concursului. Concursul ‘Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș’ se va desfășura anual, sub patronajul Inspectoratului Școlar Județean Timiș și al Mitropoliei Banatului, în conformitate cu programa școlară la religie ortodoxă și cu curriculumul proiectului Bisericii Ortodoxe Române ‘Hristos împărtășit copiilor’.

Etapa finală se va desfășura la Centrul eparhial Timișoara, la data de 5 aprilie 2012.

Desfășurarea concursului

La începutul fiecărui concurs, din cadrul celor trei etape, se va săvârși o rugăciune publică și o slujbă de Te Deum. În urma fazei locale pe școală și parohie, câștigătorul (locul I) de la fiecare secțiune va participa la faza zonală, iar câștigătorii de la faza zonală vor participa la faza finală din aprilie, de la Timișoara. Faza zonală va avea 11 centre zonale, iar câștigătorii (locul I de la fiecare secțiune) din cele 11 centre zonale vor merge la faza finală.

Concurenții de la secțiunea Desen religios, la faza zonală din cele 11 centre, vor aduce cu ei și desenul având specificate pe verso: numele, prenumele, clasa, școala și parohia. Numele câștigătorilor din cele 11 centre zonale (locul I de la fiecare secțiune), eseurile în format electronic și desenele vor fi transmise la Centrul eparhial, la Mitropolia Banatului, până la data de aprilie pentru faza finală. Premiile și mențiunile se vor acorda pentru fiecare fază și pentru fiecare secțiune. Astfel, la clasele II-IV – recitare de poezie religioasă, cls. V-VIII- scriere și prezentare de eseu religios, iar cls. II-VIII, desen religios.

Comentarii Facebook


Știri recente