Parteneriat Biserică-Școală, la Girov – județul Neamț

Școala cu clasele I-VIII Girov, din județul Neamț, colaborează de mai mulți ani cu parohiile Conțești și Girov, Protopopiatul Piatra Neamț. Activitățile și concursurile în care sunt implicați elevii sunt sprijinite atât de școală, cât și de cele două parohii menționate. La începutul lunii iunie a fost inițiată o campanie de strângere de fonduri pentru o elevă care a fost operată la Iași, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Elevii care învață la Școala cu clasele I-VIII Girov, jud. Neamț, și în școlile primare afiliate de la Căciulești și Gura Văii sunt beneficiarii unui parteneriat în cadrul căruia desfășoară mai multe activități. Astfel, parohiile Conțești – Girov și Girov se implică în proiectele educative și culturale ale școlii, pe lângă catehezele parohiale. ‘Avem un parteneriat cu parohia Conțești – Girov pentru derularea activităților. Mai nou, s-a organizat Cupa tinerilor giroveni, unde părintele paroh Ștefan Zaharia a oferit copiilor premii substanțiale. Săptămâna trecută s-a desfășurat concursul de eseuri pe teme religioase ‘Îngrijirea bolnavilor, primul pas spre vindecarea lumii’. Avem premii obținute în cadrul parteneriatului nostru, în urma participării copiilor la concursul ‘Alege școala!’. A doua colaborare frumoasă o avem cu parohia Girov, reprezentată de pr. paroh Gheorghe Lupașcu. De sărbătoarea Înălțării Domnului, copiii școlii noastre au susținut în parohia Girov un program artistic. De aceea, pr. paroh Gheorghe Lupașcu va oferi copiilor participanți o excursie de o zi. Părinții din cele două parohii sunt aproape de noi la toate activitățile la care sunt invitați. Nu au refuzat să vină în rândul elevilor și al cadrelor didactice, ceea ce este un lucru îmbucurător’, a subliniat prof. Florentina Molcăluț, directorul Școlii cu clasele I-VIII Girov.

Campanie umanitară pentru o elevă operată la Iași

În preajma Crăciunului, cei doi slujitori ai sfântului altar vin în școlile girovene pentru a vesti Nașterea Domnului. De asemenea, sălile de clasă sunt binecuvântate în fiecare an în ajunul Bobotezei. ‘La cererea noastră, în școală s-au oficiat slujba Aghezmei mici și Taina Sfântului Maslu. Cei doi preoți sunt primiți cu drag de cadrele didactice. Prezența preoților este un câștig atât pentru profesori, cât și pentru elevi. Copiii din școala noastră participă la catehezele parohiale în toate parohiile din comuna Girov. În școala noastră există două panouri cu fotografii ale activităților religioase desfășurate până în prezent. De asemenea, sunt expuse articole ale copiilor scrise la orele de religie și icoanele pictate în timpul orelor de educație plastică’, a afirmat prof. Florentina Molcăluț. Săptămâna trecută, la Școala Girov a început o campanie de strângere de fonduri pentru Amalia Codreanu, elevă în clasa a III-a la Școala cu clasele I-VII Căciulești. Acțiunea umanitară a fost inițiată de înv. Nicoleta Armene. ‘Eleva Amalia Codreanu a avut tumoare pe creier. A fost operată la Iași pe 7 iunie. Având în vedere situația financiară precară a familiei din care face parte eleva noastră, înv. Nicoleta Armene a venit cu ideea să facem o colectă. Copiii au fost foarte receptivi, fiecare dintre ei oferind un bănuț pentru a o ajuta pe Amalia’, a mărturisit prof. Florentina Molcăluț.

Concursuri și festivaluri județene

Școala Girov cuprinde unitatea de învățământ din centrul comunei Girov, structura Gura Văii (clasele I-IV) și structura Căciulești (clasele I-VIII). Cele 33 de cadre didactice predau celor 467 de elevi. În prezent sunt trei proiecte în derulare: reabilitarea sălii de sport, supraetajarea Școlii cu clasele I-VIII Girov și reabilitarea Grădiniței Girov. ‘Lucrările la grădiniță sunt finalizate, însă avem de achitat 700.000 de lei. La celelalte două obiective de investiții nu am primit încă fondurile necesare’, a explicat prof. Florentina Molcăluț. În acest an la Școala Girov au avut loc patru concursuri naționale cuprinse în calendarul regional. Tot în această școală se organizează în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, festivalul județean de colinde, cu prilejul Zilelor Școlii. La această manifestare participă preoții din parohiile vecine localității Girov și cei din Piatra Neamț. La Zilele Școlii din decembrie 2011, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul a fost ales ca ocrotitor al unității.

Un alt festival pe care Școala Girov îl organizează se intitulează ‘Mărțișorul prieteniei’, iar în plan local copiii participă anual la ‘Cupa prieteniei la șah’. ‘Un lucru îmbucurător pentru noi este faptul că 90% dintre profesori sunt titulari, având în vedere că țin foarte mult la continuitatea la clase a cadrelor didactice. Școala Girov se află aproape de orașul Piatra Neamț, influențele nefiind întotdeauna binevenite. Am reușit să ne remarcăm prin diferite participări și organizări de concursuri’, a adăugat prof. Florentina Molcăluț.

Comentarii Facebook


Știri recente