Parohiile ieșene vor oferi hrană și spații de cazare pelerinilor

În fiecare an, hramul Sfintei Cuvioase Parascheva oferă posibilitatea ieșenilor, dar și locuitorilor din parohiile mai îndepărtate de a-și manifesta dragostea față de semeni. Pelerinii vor primi, prin intermediul protopopiatelor Iași 1, Iași 2 și Iași 3, pachete cu alimente, ceai, vin fiert și fructe. Centrul de Pelerinaj al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei va direcționa credincioșii care vor veni la Iași către bisericile sau persoanele care îi pot caza pe timpul nopții.

Parohiile din mediul urban și din mediul rural ale Protopopiatului Iași 1 s-au oferit să vină în întâmpinarea pelerinilor prin oferirea unui adăpost sau a hranei. Hrana și ceaiul cald vor fi oferite cu sprijinul asistenților sociali și al voluntarilor Biroului de Asistență Socială (BAS) ‘Diaconia’ al Arhiepiscopiei Iașilor și ai Cantinei ‘Sfântul Haralambie’ a parohiei ‘Sfântul Haralambie’ din Iași. Preoții Protopopiatului Iași 1 vor ajuta în desfășurarea hramului, fiind rânduiți la sfintele slujbe sau la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. ‘Credincioșii din parohiile noastre îi primesc cu drag pe pelerini pentru că au primit din darurile Sfintei Parascheva. Acest lucru nu face altceva decât să creeze comuniune între cei care vin de departe și între cei prezenți. Implicarea credincioșilor din parohiile noastre creează comuniune între toți credincioșii care se roagă lui Dumnezeu, Maicii Domnului și sfinților. Sfânta Parascheva ne aduce în fiecare an bucurie în preajma zilei de 14 octombrie. Credincioșii, de aproape și de departe, vin la Iași cu bucuriile și necazurile lor, se așază la rând pentru a se închina la racla în care se află moaștele. Știm cu toții că la acest hram vin preoții cu cete de credincioși care intonează la rândul pe care îl formează cântări ale Bisericii noastre. Este un vers care îmi place foarte mult: ‘Am venit măicuță ca să te mai vedem, să-ți spunem necazul pe care-l avem…’. Oamenii vin să mulțumească Sfintei Cuvioase Parascheva pentru darurile pe care le-au primit în urma rugăciunilor ei. În același timp, credincioșii se roagă mai departe pentru cei dragi ai lor în general, dar și pentru pacea țării noastre și a lumii’, a declarat pentru Ziarul Lumina pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1.

Prietenie între ieșeni și pelerini

Preoții Protopopiatului Iași 2, prin Biroul de Asistență Socială al protoieriei, vor veni și în acest an în întâmpinarea pelerinilor care vor veni la Iași cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Părinții parohi au făcut apel la enoriașii lor pentru a oferi un mic dar sau un loc de cazare. Protopopiatul Iași 2 se va implica și în programul ‘Hrană pentru pelerini’, care va fi derulat de BAS ‘Diaconia’ al Arhiepiscopiei Iașilor. După cum ne-a relatat pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, vor fi oferite în jur de 7.000 de pachete cu alimente și peste 5.000 de pahare cu ceai și cafea. Majoritatea celor care vin an de an la Iași pentru a se închina moaștelor Sfintei Parascheva și altor sfinți au convingerea că primesc izbăvire pentru necazurile lor. Pelerinii au trăit minuni în urma rugăciunilor pe care sfinții le-au înălțat la cer, împlinindu-li-se multe dorințe. Preoții și credincioșii parohiilor noastre primesc de mai mulți ani pelerini care vin an de an la hramul de pe 14 octombrie. S-a creat o prietenie, astfel că foarte mulți dintre enoriașii noștri îi așteaptă pe cei din alte părți pentru a le oferi un loc de cazare și masa care se cuvine. Preoții de la bisericile din Iași care aparțin de protopopiatul nostru, împreună cu membrii consiliilor și comitetelor parohiale, vor ține bisericile deschise în noaptea de 12 spre 13 octombrie și în noaptea de 13 spre 14 octombrie. Credincioșii care s-au închinat la moaștele sfinților vor putea rămâne în sfintele lăcașuri, unde vor primi un pachet cu hrană și ceai cald. Datele de contact ale ieșenilor care pot primi pelerini pe timpul nopții vor fi centralizate la sediul protopopiatului pentru ca ulterior să ajungă la Centrul de Pelerinaj ‘Sfânta Parascheva’ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei’, a explicat pr. protopop Vilie Doroșincă.

Echipă de voluntari din partea Protopopiatului Iași 3

Activitatea socială pe perioada pelerinajului Sfintei Cuvioase Parascheva va fi organizată pe două direcții fundamentale: duhovnicească și materială. În perioada 12-14 octombrie va fi desfășurată o activitate filantropică prin intermediul unei echipe de voluntari, pentru a veni în întâmpinarea pelerinilor veniți la hramul Sfintei Parascheva. ‘În activitatea social-filantropică vor fi implicate următoarele componente: Protopopiatul Iași 3 (150 de pachete, cuprinzând o pâine, o cutie de pate și o sticlă de apă, 100 de pahare de ceai cald, 150 de acatiste cu Sfânta Cuvioasă Parascheva și 100 de acatiste pentru Institutul Regional de Oncologie Iași), parohiile (vor oferi pachete cu alimente, cornuri, fructe, ceai și vin fiert), mănăstirile (vor oferi cazare gratuită pelerinilor) și voluntariatul (voluntarii Codrin Vasile Andone, Vasilica Andone și Andreea Velicu vor asigura, în caz de nevoie, un minim de asistență medicală)’, a declarat pr. Mihail Roșu, protopop al Protopopiatului Iași 3, care a adăugat că 13 preoți ai protoieriei pe care o conduce vor fi implicați în Pelerinajul ‘Calea Sfinților’, care va avea loc mâine seară, de la ora 19:00. ‘Pelerinajul înseamnă întâlnirea cu un model, cu un sfânt care a câștigat deja împărăția cerurilor. Pelerinul trebuie să se folosească de acest model pentru a câștiga împărăția cerurilor’, a subliniat pr. protopop Mihail Roșu.

Comentarii Facebook


Știri recente