Parohiile din Moldova, alături de semenii lor greu încercați

Credincioșii parohiei „Nașterea Maicii Domnului” – Uda, din comuna Tătăruși, județul Iași, au răspuns cu mare dragoste apelului făcut, atât de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cât și de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru a ajuta frații sinistrați din Moldova și Maramureș.

Părintele paroh, Vasile Pintilie, după oficierea Sfintei Liturghii din 3 august 2008, a comunicat credincioșilor apelul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei cu privire la ajutorarea sinistraților, mica și tânăra parohie (înființată după revoluție) manifestându-și sprijinul pentru sinistrați, printr-un total de 3.800 kg de cereale, 55 de litri ulei, zahăr, etc.

Despre acest transport umanitar, părintele Vasile Pintilie ne-a declarat: „În dimineața zilei de 9 august 2008, am însoțit mașina cu alimente spre localitatea Răchiteni, județul Iași, unde, împreună cu primarul Comunei Tătăruși, dl. Costel Iosub, și cu alți membri ai organelor locale, precum și cu membrii Consiliului parohial, am împărțit ajutorul nostru direct credincioșilor din parohia Răchiteni. Deși credincioșii parohiei Răchiteni sunt majoritar romano-catolici, colecta noastră a fost dovada unei iubiri universale și a unui început de dialog ecumenic”.

Părintele Pintilie ne-a precizat că deși „Nașterea Maicii Domnului” – Uda este o parohie mică, enoriașii de aici au dat dovadă de solidaritate și au răspuns, ca de fiecare dată, cu mare dragoste tuturor apelurilor misionare și social-filantropice. „La colecta parohiei noastre s-a adăugat ajutorul parohiei «Sf. Nicolae» – Tătăruși, și nu în ultimul rând, ajutorul substanțial al Primăriei, totalizându-se 10.500 kg. de cereale, 290 de litri ulei, 270 kg. de zahăr și 1.000 de pâini. Rugăm pe Hristos-Domnul să-i binecuvinteze pe donatori, pe cei sinistrați, pe ostenitori și să ne dăruiască timpuri bune, pașnice, îmbelșugate”, a mai adaugat parohul de la Uda.

În toate parohiile din țară s-au organizat colecte fie în bani, fie în haine, alimente, obiecte de uz casnic sau materiale de construcție pentru ajutorarea persoanelor care suferă de pe urma calamităților naturale. În Arhiepiscopia Iașilor, în toate cele 12 protopopiate s-au organizat astfel de colecte, majoritatea îndreptându-se spre zonele grav afectate din Botoșani. Întrucât, în prezent, la Răchiteni-Prut s-a distribuit necesarul de produse, atât alimentare, cât și obiecte de uz casnic, principala problemă constituind-o, în prezent, lipsa adăposturilor, pentru care Biserica face demersuri, parohiile din Arhiepiscopia Iașilor s-au îndreptat și spre alte zone sinistrate, ca cele din zona Pașcanilor, spre care s-au îndreptat parohiile din Protopopiatul Târgu Neamț, Piatra Neamț, Ceahlău, Hârlău. La rândul lor, cei din zonele afectate de inundații au oferit sprijin și ei semenilor lor aflați în aceeași suferință, cum este exemplul credincioșilor din Pașcani. În zona Botoșanilor, spre un alt sat afectat de inundații, Baranca, comuna Hudești, au mers, de asemenea, ajutoare din partea protopopiatelor Botoșani, Darabani, Săveni. Protopopiatul Iași I va merge săptămâna viitoare la Baranca, cu un ajutor substanțial, constând în haine, produse alimentare și chiar piese de mobilier. Spre alte zone calamitate a mers Protopopiatul Iași II, respectiv la Rotunda, comuna Doljești, județul Neamț. În prezent, în toate protopopiatele din Arhiepiscopia Iașilor acțiunea de colectare în bani și produse destinate persoanelor din zonele sinistrate este în curs.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 188/ 15 august 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…