Parohii și mănăstiri în sărbătoare

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită cu șase luni înainte de Nașterea Domnului. Această sărbătoare are un fundament biblic în Evanghelia Sfântului Luca. Evlavia credincioșilor față de Sfântul Ioan Botezătorul i-a determinat să construiască lăcașuri de cult în cinstea lui.

În Arhiepiscopia Bucureștilor, la Mănăstirea Plumbuita (foto) din Capitală se sărbătorește astăzi, 24 iunie 2011, hramul, ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’. Ctitorie a domnitorului Petru cel Tânăr, în secolul al XVI-lea, așezământul monahal a marcat viața religioasă și politică din Țara Românească. Numele de Plumbuita i-a fost dat de localnici, datorită faptului că biserica a fost pentru multă vreme acoperită cu tablă de plumb, iar, arată una dintre legende, Matei Basarab, având nevoie de ghiulele în timpul luptei, a dat la topit acoperișul de plumb al mănăstirii pentru a le fabrica. Altă legendă spune că bătălia lui Matei Basarab cu Radu Iliaș, care a avut loc sub zidurile mănăstirii, a fost atât de aprigă, încât mulțimea de ghiulele căzute pe acoperișul bisericii, topindu-se, au dat acoperișului un luciu de plumb. Mănăstirea Plumbuita adăpostește părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae și ale Sfinților Mucenici Gheorghe, Pantelimon și Ioan cel Nou de la Suceava. De asemenea, hram este și la Parohia Podul Vadului, orașul Breaza, Protoieria Câmpina.

La Constanța, Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat ieri slujba Vecerniei la Biserica ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ din Constanța, unde au fost aduse spre cinstire capul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie și moaștele Sfântului Mare Mucenic Procopie, de la Parohia Hălăucești, jud. Iași, Protoieria Pașcani. Sfintele odoare vor rămâne în Constanța până în seara zilei de astăzi. După slujba religioasă, a fost lansată publicația Parohiei, ‘Dreapta credință’, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’.

Hram la Mănăstirea ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ – Antonești, Argeș

În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, la Mănăstirea ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ – Antonești se sărbătorește hramul. Această mănăstire de maici dăinuie pe plaiurile argeșene din anul 1943 când s-au început lucrările de construire a lăcașului de cult. Din cauza lipsei fondurilor, lucrările au stagnat, iar lăcașul de cult a folosit drept staul pentru animale. După anul 1989, la inițiativa Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Calinic, au început lucrările de reconstruire care au fost terminate în anul 2004, mănăstirea fiind sfințită în data de 24 iunie, în ziua de cinstire a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Mănăstirea se află în comuna Corbeni. La biserica schitului vechi al Mănăstirii Frăsinei, din Arhiepiscopia Râmnicului, se sărbătorește astăzi hramul. Lăcașul de cult păstrează pictura lui Teodor Zugravul, realizată în anul 1763. Mănăstirea Frăsinei este situată în comuna Muereasca, la 25 km de Râmnicu Vâlcea.

Hramul Mănăstirii Rogozu din Vrancea

Sărbătoarea ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ este ziua în care Mănăstirea Rogozu din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei își sărbătorește hramul. Cu această ocazie, la mănăstire au fost aduse și moaștele Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți. Mănăstirea vrânceană Rogozu, ctitoria domnitorului Matei Basarab, sărbătorește astăzi hramul principal, ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’. Bucuria maicilor din mănăstire și a credincioșilor care au drag de acest așezământ de rugăciune va fi împlinită și de aducerea moaștelor Sfântului Leontie de la Rădăuți. ‘În acest an, sărbătoarea va fi dublată de aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți, evenimentul fiind posibil la inițiativa Înalt Preasfințitului Epifaniei, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Sfintele moaște au fost întâmpinate de soborul de maici în ajunul sărbătorii și au fost așezate în biserica mănăstirii’, ne-a declarat părintele Adrian Ionescu, consilier relații media al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Liturghie arhierească de hramul mănăstirii

În seara zilei de 23 iunie, un sobor de slujitori au săvârșit în biserică slujba Privegherii, iar în ziua de sărbătorire a hramului, sfintele moaște sunt purtate la locul special amenajat din curtea așezământului monahal spre închinare credincioșilor. Sfânta Liturghie este săvârșită la Mănăstirea Rogozu de Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Stavrofora Serafima Pricop, stareța Mănăstirii Rogozu,

ne-a declarat că sfintele moaște ale Sfântului Leontie de la Rădăuți vor rămâne la Mănăstirea Rogozu până duminică, 26 iunie. Mănăstirea Rogozu a pregătit pentru pelerinii veniți la hram pachete cu alimente. Mănăstirea Rogozu este situată în partea de sud-est a Subcarpaților Vrancei, la o distanță de 10 km de municipiul Râmnicu Sărat, pe raza comunei Slobozia Bradului, județul Vrancea. A fost întemeiată în timpul domnitorului Matei Basarab, în anul 1647, primul nume cunoscut fiind acela de Schitul Poiana Rusului, deoarece aici se nevoiau călugări ruși, printre care și cuviosul Paisie Velicicovschi. În timpul epidemiei de ciumă din anul 1812, schitul a ars, fiind distrus din temelie. Opt ani mai târziu, în 1820, boierul Constantin Robescu, împreună cu soția sa, a rectitorit sfântul lăcaș, păstrându-i hramul, ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’, dar i-a schimbat numele în Schitul Rogoz, denumire preluată de la iarba care creștea din abundență pe dealurile din apropiere. Un alt lăcaș de rugăciune care își serbează hramul este Biserica ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ din orașul Focșani, ctitoria domnitorului Dimitrie Gica, în anul 1661.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…