Parohia Vânători din Piatra Neamț în haine de sărbătoare

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, va oficia duminică, 22 ianuarie, Sfânta Liturghie la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Vânători din Piatra Neamț, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Moldova.

Biserica este construită din bârne de brad pe temelie de piatră, în stil specific moldovenesc, cu un plan trilobat, absidele laterale și cea a altarului, fiind ușor pronunțate. Din inscripția de deasupra ușii, de pe latura sudică, s-ar puteav deduce ca an al construciei, anul 1776 (Această biserică a fost făcută prin silința și cheltuiala lui Ioil, egumen de Bisericani), dar locatarii susțineau că înaintea ei a existat o altă biserică, ce servea ca schit, dependent tot de Bisericani. Pridvorul de la sud și pronaosul ce prelungește spre vest nava bisericii, sunt adaosuri ulterioare, ca și turla oarbă cu acoperământul bulbat, ce conferă totuși mai multă suplețe întregului ansamblu. Acoperișul de draniță, în două ape, cu margini evazate, se rotunjește la absidele laterale și cea a altarului, închizându-se în unghiuri drepte.

În după-amiaza aceleiași zile, Înalt Preasfinția Sa va efectua vizite pastorale în trei parohii ale Protopopiatului Piatra Neamț. La ora 15:00 Mitropolitul Moldovei și Bucovinei se va întâlni cu enoriașii parohiei Doina – Girov, iar la ora 16:00 va ajunge în parohia Dochia. La ora 16:45 IPS Teofan se va afla în parohia Bahna – Dochia.

Comentarii Facebook


Știri recente