Parohia Văleni-Belcești din prot. Hârlău, în haine de sărbătoare

Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit sâmbătă, 3 septembrie 2011 altarul Bisericii ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din parohia Văleni-Belcești. Slujba sfințirii a fost urmată de Sfânta Liturghie în cadrul căreia Înalt Preasfințul Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Evangheliei citite în timpul slujbei, făcând apoi referire la noua biserică ce se ridică în parohia Văleni-Belcești.

‘Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dea ochi pentru a vedea biserici înălțându-se, precum s-a ridicat acest sfânt lăcaș, care să fie văzută de oriunde și de toți. Ochii noștri îndreptați spre biserică să vadă slava Preasfintei Treimi și slava Sfinților Împărați Constantin și Elena’, a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan.

Părintele Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, a amintit că sfântul lăcaș al cărui altar a fost târnosit este cel mai mare din Protopopiatul Hârlău, după care a citit hrisovul de sfințire. La finalul Sfintei Liturghii, la care au participat peste 2.500 de credincioși, pr. Mihai Zaharia de la parohia ‘Sfinții Voievozi’ Belcești a primit Crucea Moldavă, pr. dr. Adrian Zaharia, slujitor la Biserica Eternitatea din Iași a primit rangul de iconom stavrofor, iar părintelui Sebastian Zaharia i s-a oferit distincția de iconom, după cum ne informează Ziarul Lumina. Cei trei preoți menționați au susținut câte o alocuțiune în care au rezumat activitatea depusă. Piatra de temelie a bisericii parohiei Văleni-Belcești a fost pusă în anul 1999 de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, iar în toamna aceluiași an au început lucrările la temelie, sub coordonarea părintelui Mihai Zaharia de la parohia Belcești-Ciorăni, care a continuat lucrările până în 2003. De atunci șantierul a fost continuat de pr. Adrian Zaharia, care a păstorit credincioșii din Văleni-Belcești până în 2007. În anul 2008 este numit paroh pr. Sebastian Zaharia, care continuă lucrările cu membrii consiliului parohial, ai comitetului parohial, având sprijinul ctitorilor și al credincioșilor. În perioada următoare, la Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din parohia Văleni-Belcești vor fi demarate lucrările de pictură.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…