Parohia „Sfântul Sfințit Mucenic Antim” din Galați și-a serbat hramul

Parohia „Sfântul Sfințit Mucenic Antim” din Galați și-a serbat ieri, 3 septembrie a.c., hramul, fiind și singura din Episcopia Dunării de Jos ce poartă acest hram. Ca la fiecare hram, și anul acesta parohia „Sfântul Antim”, sub îndrumarea atentă a părintelui paroh Voicu Nițu, inspector bisericesc în cadrul Centrului Eparhial Galați, a fost mărturisitoarea filantropiei creștine, oferind pentru 20 de familii cu posibilități materiale reduse din parohie produse alimentare, necesare unei perioade mai lungi de timp. Totodată, după slujba de hram, s-au împărțit pachete cu mâncare pentru 600 de persoane, atât din parohia „Sfântul Antim”, cât și din alte parohii ale Municipiului Galați. „Tot ceea ce parohia noastră organizează cu prilejul hramului Bisericii se datorează exclusiv credincioșilor, care au fost și au știut întotdeauna să fie alături de preotul și de biserica lor, atât în momente de încercare, cât și de bucurie”, a precizat părintele Voicu Nițu.

Piatra de temelie a bisericii „Sfântul Sfințit Mucenic Antim” a fost așezată la 1 iunie 1991. Alegerea Sfântului Antim al Nicomidiei ca și ocrotitor al parohiei s-a făcut din inițiativa Preasfințitului Casian, pe atunci Episcop-Vicar al Episcopiei Dunării de Jos, întru cinstirea și pomenirea vrednicului său înaintaș, arhiepiscopul dr. Antim Nica. „Numai lucrările la fundația bisericii au fost realizate de o firmă specializată, toate celelalte lucrări, de la zidit, tencuit și până la acoperiș fiind întreprinse de muncitori care fac parte din parohie. Parohia însăși, atât la propriu cât și la figurat, este cea care a zidit lăcașul acesta de închinare a lui Dumnezeu”, ne-a declarat părintele paroh. În data de 6 ianuarie 1993, de Bobotează, atunci când zidurile Bisericii atingeau înălțimea de un metru, s-a săvârșit prima Sfântă Liturghie aici, la cererea credincioșilor de a se ruga pe locul viitoarei biserici. Oamenii veneau la biserică după programul de la serviciu și se ofereau să ajute acolo unde puteau și unde era necesar. Credincioasele au păzit zi și noapte cărămizile și celelalte materiale de construcții aduse la șantier, iar episcopul, văzând râvna și dragostea lor pentru biserică, a propus ca al doilea hram al parohiei să fie „Duminica mironosițelor”. Biserica a fost sfințită la 25 aprilie 1999. Biserica și spațiul din jurul acesteia pot fi denumite pe bună dreptate „complex ecleziastic”, ce însumează biserica ( în dependința căreia au fost amenajate cancelaria parohială, o sală care găzduiește o bogată bibliotecă, unde au loc cateheze și dialoguri teologice, arhivă, colecție de icoane vechi și noi primite de la credincioși și pangar), casa parohială, clopotnița, capela pentru depunerea celor adormiți și spații pentru aprins lumânări.

De trei ani, parohia „Sfântul Antim” este înfrățită cu o parohie mai mică din Insula Mare a Brăilei, Băndoiu. „Ne vizităm la hramuri, credincioșii noștri merg de Crăciun și de Paște cu pachete la cei de la Băndoiu, iar anul trecut 12 elevi și 3 însoțitori de acolo au stat o săptămână în Galați, fiind găzduiți de parohienii noștri. Unul dintre elevii de atunci s-a înscris anul acesta la Seminarul Teologic din Galați, iar parohia noastră îl va susține atât pe timpul studiilor seminariale, cât și al celor universitare” a mai spus părintele Voicu.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 205/ 4 septembrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente