Parohia Sfântul Nectarie din Iași, alături de sătenii din Coroteni și Olăreni

În ultimele zile, autoritățile au reușit să deblocheze total sau parțial drumurile naționale și județene către localitățile din Buzău și Vrancea care au fost înzăpezite de aproape două săptămâni. Ajutoarele au început să sosească de la mai multe eparhii către persoanele înzăpezite.

În localitățile înzăpezite din Buzău și Vrancea astăzi, 17 februarie 2012, se distribuie ajutoare din partea Arhiepiscopiei Bucureștilor, peste 10 tone de alimente. Părintele protopop Dănuț Baba, de la Protoieria Mărăcineni, a spus că aceste ajutoare sunt dirijate spre satele cele mai afectate de nămeții de zăpadă, din comunele Vadu Pașii, Săgeata și Robeasca, unde drumurile de acces au fost cu greu deszăpezite zilele trecute, informează Ziarul Lumina.

Arhiepiscopia Tomisului a demarat campania ‘Împreună să biruim viscolul’, iar credincioșii din Constanța au donat cinci tone de alimente care au fost trimise la azilurile de bătrâni din localitățile buzoiene Ulmeni și Câmpeni ale Fundației ‘Sfântul Sava’ din Buzău. În Vrancea, la aproape 90 la sută dintre localitățile înzăpezite se poate ajunge, situația fiind mai grea la unele mănăstiri, cum ar fi Dălhăuți, Recea, Vărzărești și Mușinoaiele, unde nu se poate ajunge. La Mănăstirea Podul Bulgarului, ieri, în jur de 30 de persoane au deszăpezit drumul de acces. În zona de munte a Buzăului, spre localitatea Bisoca, au fost transportate ajutoarele care au venit din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, în jur de șapte tone de alimente, precum și ajutoare strânse la Protoieria Buzău I. În localitatea vrânceană Odobești au fost aduse ajutoare din partea parohiilor din cadrul Protopopiatului Onești al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. ‘De foarte mare ajutor a fost prezența preoților în mijlocul oamenilor din aceste localități înzăpezite, care au ajutat pe cei mai în vârstă și neputincioși, au ținut tot timpul legătura cu autoritățile, au raportat situația din teren și au făcut și liste cu persoanele care au nevoi urgente de ajutor, astfel ca ajutoarele să ajungă la cei care au nevoie de ele’, ne-a spus părintele Constantin Călin, consilier social-misionar al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Biserica și Armata au adus alinare sinistraților din Vrancea

Trei camioane ale Ministerului Apărării Naționale încărcate cu alimente, însoțite de 20 de militari ai Batalionului 151 Infanterie ‘Lupii Negri’ din cadrul Brigăzii 15 Mecanizată ‘Podu Înalt’ Iași și de pr. Petrică Lehaci de la Parohia ‘Sfântul Nectarie’ din Iași, au plecat la începutul acestei săptămâni către zona Vrancei. Alimentele au provenit de la enoriașii Parohiei ‘Sfântul Nectarie’ din Iași. De asemenea, au fost transportate alimentele strânse în mai multe locații din Iași. Mașinile Armatei Române venite din Iași au străbătut cu greu drumurile acoperite de zăpada căzută abundent în dimineața zilei de marți, 14 februarie. Sute de persoane nevoiașe din satele Coroteni și Olăreni, comuna Slobozia Bradului, județul Vrancea, au beneficiat de pachetele de alimente strânse de la oamenii cu dragoste față de Dumnezeu și față de aproapele.

Acțiunea filantropică din satele Coroteni și Olăreni a fost sprijinită de generalul de brigadă Vasile Roman, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată ‘Podu Înalt’ din Iași, de prefectul județului Iași, Dragomir Tomașeschi, și de cei 20 de militari din cadrul batalionului.

Părintele Petrică Lehaci de la Parohia ‘Sfântul Ierarh Nectarie’ i-a însoțit timp de două zile pe militarii ieșeni, fiind implicat în mod direct în buna desfășurare a acțiunii filantropice. ‘În aceste zile am încercat să facem o faptă bună pentru sinistrații din zona Vrancei, spre slava lui Dumnezeu. Am avut inițiativa de a fi alături de cei aflați în suferință și de aceea enoriașii noștri au adunat alimente de primă necesitate’, a remarcat pr. Petrică Lehaci.

Comuna vrânceană Slobozia Bradului, formată din șase sate, a fost greu afectată de ninsorile și viscolul din această lună. Personalul din administrația locală a fost aproape de populație. ‘Am avut o perioadă mai critică, în sensul că trei zile am rămas fără energie electrică. Comuna noastră are 1.500 de familii și 7.000 de locuitori, fiind compusă din șase sate. Inițiativa părintelui Petrică Lehaci și alimentele venite din partea mai multor ieșeni demonstrează că Biserica este aproape de oameni’, a declarat primarul comunei Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu.

Colecte pentru oamenii înzăpeziți

Episcopia Giurgiului a organizat o colectă și a distribuit ajutoare bătrânilor și oamenilor nevoiași din localitățile Radu Vodă, Petru Rareș și Dimitrie Cantemir, afectate de viscol. Arhiepiscopia Râmnicului a organizat de asemenea o colectă pentru ajutorarea localităților înzăpezite. Parohia română ortodoxă ‘Sfânta Parascheva’ – Wakefield, Massachusetts, din America, organizează pe 19 și 26 februarie colecte financiare pentru a ajuta sinistrații din țară. În parohiile din cadrul Protopopiatului Brașov din Arhiepiscopia Sibiului se strâng în aceste zile alimente pentru zonele afectate de zăpadă.

Comentarii Facebook


Știri recente