Parohia Sfântul Mare Mucenic Haralambie din Iași alături de cei nevoiași

Parohia ‘Sfântul Haralambie’ din Iași este implicată în mai multe activități de ajutorare a celor nevoiași. Prin osârdia unui grup de enoriași, a fost intensificată grija pentru cei adormiți. Până în prezent, patru persoane singure și fără adăpost din Iași au fost înmormântate cu sprijinul enoriașilor sau al donatorilor.

La Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Haralambie’ din Iași a fost oficiată sâmbătă, 14 ianuarie 2012, slujba înmormântării pentru o persoană singură și fără adăpost din Iași, care a trecut la cele veșnice în prima zi a acestui an. Persoana a fost găsită pe stradă de două enoriașe din parohia ‘Sfântul Haralambie’ din Iași, care au contribuit cu o parte din cheltuielile de înmormântare. ‘După ce au fost făcute toate demersurile legale, s-au început pregătirile pentru înmormântare. Este a patra persoană, de care nu a avut cine să aibă grijă, pe care parohia noastră o înmormântează. Cei de la Institutul de Medicină Legală din Iași nu au perceput taxă, știind că facem milă creștină cu această persoană. Acest lucru este foarte important pentru că se creează o solidaritate. Oamenii au o mulțumire sufletească pentru că pot face milostenie pentru cei care sunt ai nimănui. Cheltuielile pentru o înmormântare se ridică la 1.500 de lei. Costurile includ cumpărarea locului de veci, plătirea groparilor și cumpărarea obiectelor necesare pentru înmormântare’, a explicat pr. paroh Radu Brânză pentru Ziarul Lumina.

Parastase până la șapte ani

Persoanele care doresc să contribuie financiar la înmormântarea persoanelor aflate la Institutul de Medicină Legală din Iași pot face donații la Biserica ‘Sfântul Haralambie’ din Iași. De rânduiala creștinească pentru cei repausați se pot îngriji și parohiile ieșene. ‘Autoritățile locale și de stat nu dispun de fonduri pentru înmormântarea persoanelor singure, abandonate și fără adăpost care au murit. Numărul lor este destul de mare și de aceea nădăjduim că va exsista dragoste din partea credincioșilor noștri’, a remarcat pr. paroh Radu Brânză. Înmormântarea celor singuri și fără adăpost este o inițiativă mai veche a parohiei ‘Sfântul Haralambie’ și a pornit de la iubirea față de aproapele. ‘Avem grijă atât față de trup, cât și față de suflet prin îngroparea celor care sunt ai nimănui. Când începem o astfel de acțiune, preluăm pe cei care sunt ai nimănui și facem tot ceea ce creștinește trebuie făcut: înmormântarea, tămâierea mormântului și slujbele de pomenire până la șapte ani. Astfel îi înfiem în familia mare a Bisericii. Pe de o parte este împlinită porunca iubirii de aproapele, iar pe de altă parte se creează o solidaritate creștină. Pregătirile pentru înmormântare se realizează prin contribuția credincioșilor. În biserica noastră avem o cutie în care oamenii pot dona bani pentru înmormântarea celor străini. De asemenea fondurile strânse sunt folosite și pentru slujbele de Parastas. Avem un grup de enoriași care se ocupă de organizarea slujbelor de înmormântare și de pomenire. Hrana care se oferă de sufletul celor adormiți se pregătește la Cantina ‘Sfântul Mare Mucenic Haralambie’ și este împărțită oamenilor săraci sau bolnavi’, a adăugat pr. paroh Radu Brânză.

Comentarii Facebook


Știri recente