Parohia Ortodoxa Romana din Mirfield/Leeds – Marea Britanie isi va sarbatori duminica hramul.

In ziua de 16 ianuarie 2005, duminica premergatoare sarbatorii Sfantului Cuvios Macarie cel Mare (19 ianuarie), Parohia Ortodoxa Romana din Mirfield/Leeds – Marea Britanie isi va sarbatori hramul.

Cu aceasta ocazie, Sfanta Liturghie arhiereasca va fi oficiata de Prea Sfintitul Vasile Somesanul – Episcop-Vicar al Arhiepiscopei Vadului, Feleacului si Clujului alaturi de Parintele Paroh Macarie Dragoi si de un sobor de preoti. La slujba vor asista si reprezentanti ai Bisericilor Anglicana si Romano-Catolica din Anglia in frunte cu Gratia Sa Dr. David Hope – Arhiepiscop de York, Alteta Sa Regala Principesa Elena, care locuieste in Marea Britanie, precum si Doamna Consilier Cultural Sanziana Dragos de la Ambasada Romana din Londra.

Dupa Sfanta Liturghie, in sala de intalniri a Parohiei, va avea loc vernisajul unei expozitii de fotografii inchinata Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant al Moldovei, la care vor vorbi Prea Sfintitul Episcop Vasile Somesanul, Doamna Consilier Sanziana Dragos si Parintele Paroh Macarie Dragoi. Una dintre talentatele tinere ale parohiei, Alma Iulia Dimitriu, va interpreta la vioara cateva piese din folclorul vechi romanesc.

Va urma apoi o agapa cu mancaruri traditionale romanesti.

La expozitie se va organiza si o colecta de ajutorare a victimelor cutremurului din Asia de sud-est.

Parohia Ortodoxa Romana ?Sfantul Macarie cel Mare?, Mirfield/ Leeds, este cea de-a doua parohie romaneasca din Marea Britanie (dupa cea de la Londra, intemeiata in 1965) si ii are sub obladuire pe toti romanii din nordul Angliei. Demersurile pentru intemeierea parohiei s-au facut odata cu venirea (in februarie 2004) la studii in nordul Angliei a Parintelui Ieromonah Macarie Dragoi – slujitor la Catedrala Arhiepiscopala din Alba Iulia. Acesta, in paralel cu cercetarea pentru Doctorat, a reusit sa ii contacteze pe romanii din zona si sa oficieze Sfanta Liturghie si toate slujbele necesare pentru enoriasii ortodocsi aflati pe meleagurile anglo-saxone. Avandu-se in vedere nevoile pastoral-misionare ale romanilor din aceasta zona, Inalt Prea Sfintitul Iosif Pop – Mitropolitul roman al Europei Occidentale si Meridionale a acordat arhiereasca binecuvantare de infiintare a Parohiei, prin Gramata Nr 265/18 august 2004.

Comentarii Facebook


Știri recente

Concursul Toacă și ie moldovenească: În imagini

La schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” din orașul Târgu Ocna, s-a desfășurat, marți, cea de-a șaptea ediție a Concursului „Toacă și ie moldovenească”. Evenimentul, organizat pe Protopopiatul Onești, a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii.…