Parohia Meletie din Protopopiatul Giurgiu și-a sărbătorit ocrotitorul

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește astăzi, 12 februarie pe Sf. Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari, ocazie cu care Parohia Meletie, din Protopopiatul Giurgiu, și-a prăznuit ocrotitorul, informează episcopiagiurgiului.ro. Cu acest prilej, în biserica parohială, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Întâistătătorul eparhiei Giurgiului, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi și în prezența a sute de credincioși.

În cuvântul de învățătură rostit celor prezenți, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a vorbit despre viața pilduitoare și bogata activitate a Sf. Meletie. Totodată, Chiriarhul Giurgiului a vorbit și despre importanța cinstirii sfinților, care au dobândit de la Dumnezeu darul sfințeniei prin eroismul vieții lor de slujire a lui Dumnezeu și prin fapta dragostei față de oameni. ,,Existența sfinților, a mai adăugat Preasfinția Sa, este mărturia puterii sfințeniei Mântuitorului Iisus Hristos asupra umanității, prin lucrarea Duhului Sfânt, a harului dumnezeiesc. Sfințenia dumnezeiască nu s-a întrupat pentru a rămâne obiect al adorării, ci pentru a fructifica moral omenirea, rodind sfinți”, a încheiat Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie.

Totodată, Preasfinția Sa a adresat felicitări părintelui consilier Balaban Mihail Constantin, parohul bisericii, pentru bogatele activități culturale pe care le desfășoară în parohie. De asemenea, Preasfințitul Părinte Ambrozie a evidențiat și frumoasele realizări ale Ansamblului folcloric „Mugurel de Vlașca’ al Parohiei Meletie. Înființat și condus cu multă pricepere de Pr. Prof. Consilier Mihail Constantin Balaban și de distinsa doamnă preoteasă Prof. Ecaterina Balaban, ansamblul a reprezentat, în nenumărate rânduri, Episcopia Giurgiului, atât în țară, cât și peste hotare, îmbogățind patrimoniul cultural al eparhiei noastre cu foarte multe premii și diplome de excelență pentru promovarea tradițiilor și obiceiurilor populare.

Întâistătătorul eparhiei Giurgiului a adresat felicitări și doamnei preotese Prof. Ecaterina Balaban pentru activitatea desfășurată atât în cadrul Centrului eparhial, cât și în cadrul Clasei de Cusături Tradiționale din Parohia Meletie, unde sunt implicați copii de la cea mai fragedă vârstă, pentru deprinderea artei cusutului modelelor tradiționale de Vlașca.

,,Toate acestea, a încheiat Preasfințitul Părinte Ambrozie, reprezintă un veritabil act de recuperare și valorizare a tradițiilor autohtone, într-o lume contemporană lipsită de valori din ce în ce mai mult.’

La final, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru Meletie Arhimandritul, ctitorul bisericii „Nașterea Maicii Domnului’ și „Sf. M. Mc. Ecaterina’ din localitatea Meletie, trecut la cele veșnice în anul 1863.Cu acest prilej, părintele Mihail Constantin Balaban, parohul bisericii, a evocat viața și activitatea complexă a unuia dintre cei mai importanți monahi ai secolului XIX, care, pe lângă multele rosturi pe care le-a avut pe teritoriul Vlașcăi de altădată, a fost și stareț al fostei mănăstiri Căscioarele, situată în localitatea cu același nume.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…