Parohia Gorganu de Sus din comuna Călinești, Protopopiatul Topoloveni s-a aflat în sărbătoare

Biserica satului cu hramul Adormirea Maicii Domnului a împlinit o sută de ani de existență fiind sfințită în anul 1911. Cu această ocazie Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un important sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, potrivit eparhiaargesului.ro. La eveniment au participat reprezentanți ai Primăriei Călinești și fii satului veniți în localitatea natală din toate zonele țării.

În cuvântul de învățătură Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a felicitat pe toți enoriașii parohiei pentru grija deosebită arătată față de Sfânta Biserică, acordând în final părintelui paroh Vîlnoiu Cătălin titlul de iconom stavrofor pentru activitatea pastorală și administrativ-gospodărească desfășurată în perioada 2001-2011.

De asemenea, Înaltpreasfinția sa a dăruit un volum din Istoria Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, domnului Nicolae Gavrilescu, primarul comunei Călinești și domnului Nicolae Mecu, prof. univ. în cadrul Institutului de Istorie și Teorie Literară ‘George Călinescu” și fiu al parohiei Gorganu de Sus.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot Stănoiu Mihai pe seama parohiei Apa Sărată din protopopiatul Câmpulung Muscel.

După oficierea Sfintei Liturghii cei prezenți la eveniment au participat la o agapă creștină organizată de parohie, fiecare având posibilitatea să rememoreze cele mai importante momente din istoria comunității și să revadă pe cei dragi plecați pe diferite meleaguri ale țării.

În urmă cu o sută de ani biserica din localitatea Gorganu de Sus a fost ridicată de familia boierului Matache Ionescu, care a format un comitet de acțiune alcătuit din zece consilieri.

Aceștia se regăsesc astăzi în pictura realizată la intrarea în biserică în partea de nord.

Slujba de sfințire a fost oficiată în anul 1911 de episcopul Evghenie Humulescu Piteșteanul. Din acel moment și până în prezent au slujit în acest sfânt locaș nouă preoți.

Comentarii Facebook


Știri recente