Parohia Doroșcani va reprezenta Arhiepiscopia Iașilor la concursul național „Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine”

Arhiepiscopia Iașilor și-a desemnat câștigătorii concursului național de proiecte duhovnicești „Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine”, potrivit mmb.ro. Faza eparhială a competiției, care s-a adresat copiilor, preoților și profesorilor implicați în programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, s-a desfășurat joi, 8 mai 2014, la Centrul de Conferințe „Providența” din Iași.

Cele 11 proiecte selectate la etapa eparhială au aparținut următoarelor parohii: Parohia „Sf. Cuvioasă Parascheva”, sat Stânca, com. Victoria, pr. Adrian Miron – Protopopiatul Iași 1, Parohia „Sfinții Voievozi”, Prisăcani, pr. Vornicu Iulian – Protopopiatul Iași 2, Parohia „Sf. Ierarh Nicolae”, Doroșcani, com. Popești, pr. Mihalachi Bogdan- Iulian – Protopopiatul Iași 3, Parohia „Sf. Împ. Constantin și Elena” Gănești, com. Ion Neculce, pr. Marius Ștefan – Protopopiatul Pașcani, Parohia „Sf. Ioan Botezătorul”, Botoșani, pr. Petru Fercal – Protopopiatul Botoșani, Parohia „Înălțarea Domnului” Ibănești, pr. Berechea Ovidiu- Protopopiatul Dorohoi, Parohia „Sf. Mc. Pantelimon” Bașeu, com. Hudești, pr. Stoean David Dan – Protopopiatul Darabani, Parohia „Sf. Ilie Tesviteanul”, sat Negreni, com. Știubieni, pr. Muraru Dan – Protopopiatul Săveni, Parohia Conțești – Girov, pr. Zaharia Ștefan – Protopopiatul Piatra Neamț, Parohia Săcălușești – Agapia, pr. Măriuța George – Protopopiatul Târgu Neamț, Parohia „Sf. Treime” Frasin, oraș Broșteni, pr. Marc Mihai – Protopopiatul Ceahlău.

În timpul deliberării juriului, ce a fost format din pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. prof. dr. Cristian Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași, și pr. Vladislav Nedelcu, secretar al Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, preoții participanți și însoțitorii lor au urmărit un colaj al fotografiilor care ilustrau proiectele, iar la final a fost desemnat câștigătorul – proiectul „Hristos în casele bătrânilor, prin copii” al Parohiei „Sf. Ierarh Nicolae” din Doroșcani, com. Popești – Protopopiatul Iași 3, preot Mihalachi Bogdan-Iulian.

Cuvântul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan a fost transmis de arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, iar după desemnarea reprezentantului eparhiei la etapa națională, tuturor preoților participanți le-au fost oferite cărți pentru bibliotecile parohiale.

„La această etapă au participat, după selecția de la protopopiate, proiectele declarate câștigătoare din Arhiepiscopia Iașilor, astfel încât am avut 11 astfel de proiecte de la 10 parohii din cele trei județe ale arhiepiscopiei noastre, anume Botoșani, Neamț și Iași și unul de la o parohie din județul Suceava, undeva la granița dintre județul Neamț și județul Suceava, care aparține tot de eparhia noastră. Au fost experiențe frumoase, prezentate de preoții parohi, dar mai ales de copiii care au participat la aceste proiecte duhovnicești, menite să-i apropie pe ei înșiși, pe cei din jurul lor, pe familiile lor, cât și întreaga comunitate, de tainele Bisericii, de Sfânta Împărtășanie și de pregătirea pentru această sfântă taină, prin Spovedanie. În urma deliberării juriului, a fost desemnat proiectul Parohiei „Sf. Ierarh Nicolae” din Doroșcani, comuna Popești, coordonat de preotul Mihalachi Bogdan-Iulian, să reprezintă la etapa națională Arhiepiscopia Iașilor, ca o mărturie pe care o vom da și noi împreună cu celelalte eparhii ale țării, despre modul cum creștinii ortodocși și copiii lor încearcă, și cu ajutorul lui Dumnezeu reușesc, să se apropie de Sfânta Euharistie”, ne-a declarat pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.

„M-am bucurat să văd rodul ostenelilor catehetice ale părinților din parohii și m-am bucurat să văd că aceste roade sunt bogate, frumos orânduite și de bună calitate. Dumnezeu să le binecuvânteze credința preoților și a copiilor și să facă să rodească și mai mult această frumoasă lucrare!”, a adăugat și arhim. Hrisostom Rădășanu.

„Hristos în casele celor bătrâni, prin copii”

Proiectul care va reprezenta Arhiepiscopia Iașilor la faza națională a concursului de proiecte duhovnicești „Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine”, ce va avea loc pe data de 21 mai 2014 la București, cu ocazia hramului Catedralei patriarhale, se numește „Hristos în casele celor bătrâni, prin copii” și aparține Parohiei „Sf. Ierarh Nicolae” din Doroșcani, com. Popești. Proiectul s-a desfășurat în perioada 22 februarie-18 martie 2014 și la program au participat un număr de 20 de copii cu vârstele cuprinse între 7 și 14 ani. Beneficiarii au fost 5 familii de bătrâni văduvi, precum și o familie cu 5 copii, monoparentala. Situația acestor familii este una dificilă deoarece sunt singuri și bolnavi, iar prezența copiilor în casele lor le-a adus o rază de lumină și speranță.

„În cadrul bugetului proiectului nostru au fost incluse hăinuțe pentru copii, colectate de la familii mai înstărite, iar participanții la program au gătit alături de părinții lor hrană de post pe care am oferit-o bătrânilor. De asemenea, trei familii care își au rădăcinile familiale în parohia noastră au donat o sumă de cinci sute de lei pentru achiziționarea de bunuri pe care le-am folosit în programul nostru. Scopul pe care l-am urmărit prin desfășurarea unor astfel de activități a fost apropierea dintre generații, cât și educația celor mici în spiritul creștin al generozității și întrajutorării. În urma acestui proiect s-a simțit o apropiere reală între copiii participanți și bătrânii care au beneficiat de program, ambele categorii de vârstă dovedindu-se a fi foarte apropiate spiritual. Bătrânii au primit o rază de lumină în casa și viața lor prin exuberanța și bucuria copiilor, iar pe de altă parte, copiii au căpătat lumina cunoașterii din învățăturile prețioase oferite de cei mai în vârstă referitoare la Sfânta Împărtășanie, la importanța Spovedaniei și la dragostea de Dumnezeu și părinți”, ne-a spus pr. Bogdan-Iulian Mihalachi.

Comentarii Facebook


Știri recente