Parohia ‘Caramidarii de Jos’ din Bucuresti isi sarbatoreste astazi hramul

Biserica acestei parohii este momunemt istoric, fiind inaltat pe un loc sfintit inca din veacul al XVIII-lea. Detalii despre istoricul acestei biserici ne-a oferit parintele Danut Badea, parohul bisericii: ‘Initial, constructia bisericii care dainuie si astazi incepe in anul 1854, cand preotul Avudichie a inceput aceste lucrari de zidire a unei noi biserici. Se intampla ca la 22 mai 1922, din neglijenta unui mester, acoperisul sa ia foc. Au ramas doar zidurile, marturiseau contemporanii sinistrului eveniment. In aceste conditii, preotul Gheorghe Paunescu porneste la o noua lucrare. Pe zidurile vechi se ridica noua constructie. Se pune acoperis din tigla rosie, se inalta cele doua turle din caramida si beton, iar in interior tampla si stranele sunt mestesugite de sculptorul Ion Babic, pictura in fresca fiind executata in anul 1929, de catre vestitul pictor Dimitrie Belizarie. In 14 decembrie 1940, PF Patriarh Miron Cristea sfintea biserica, adaugandu-i si hramul Sf. Trifon, dupa dorinta credinciosilor parohiei care se ocupau cu gradinaritul si cultivatul florilor’.

La biserica parohiei ‘Caramidarii de jos’ din Bucuresti se afla si particele din moastele Sf. Mucenic Trifon, aduse in 2003, de la Iasi, cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, fapt pentru care parintele paroh Danut Badea a tinut sa-i multumeasca inca o data IPS Sale: ‘La dorinta si cererile credinciosilor, prin eforturile si interventia parintelui vicar Nicolae Branzea, la 1 februarie 2003, s-a reusit a se aduce prin donatie de la Iasi, in biserica noastra, o mica parte din moastele Sf. Mucenic Trifon asezate cu mare cinste in Sf. Biserica, alaturi de moastele Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir, si ale Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta. Datoram aceasta dragostei parintesti si bunavointei IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, caruia i-am adresat o scrisoare de multumire si recunostinta’.

Parintele Danut Badea ne-a mentionat si cateva dintre cele mai importante activitati cu caracter socio-caritativ care se deruleaza la biserica parohiei ‘Caramidarii de jos’ din Bucuresti: ‘Cea mai importanta activitate sociala caritativa este cea de ingrijire a batranilor de la Centrul Social ‘Sf. Vasile’, situat in Sectorul IV Bucuresti. Comitetul parohial al bisericii noastre merge lunar la acest centru de ingrijire al batranilor, acorda ajutoare materiale, imbracaminte, pachete cu diferite obiecte trebuincioase aflati in aceasta situatie, fiind insotiti de preotul care este de rand in saptamana respectiva pentru a face si consiliere spirituala’.

Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de catre PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal. Parintele paroh Danut Badea ne-a oferit cateva informatii despre slujba de astazi: ‘Slujba s-a tinut in biserica noastra parohiala cu hramul Sf. Mucenic Trifon si a avut ca invitat pe PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal. A inceput cu Utrenia, apoi cu Sf. Liturghie, iar PS Sa a fost inconjurat de un sobor de preoti si diaconi din Capitala, parintele protopop si preoti consilieri. Dupa Sf. Liturghie s-a tinut cuvant de invatatura din partea PS Sale, iar apoi s-a oficiat slujba de pomenire a ctitorilor bisericii parohiei noastre’.

Comentarii Facebook


Știri recente