Parohia Birchiș, prot. Lipova în haine de sărbătoare

Odată cu sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, biserica din parohia Birchiș, protopopiatul Lipova, având hramul închinat Maicii Domnului, va împlini 200 de ani de la zidire. Hramul din acest an a fost întâmpinat în duminica din 4 septembrie ca zi a localității în care să se regăsească toți fiii unei vetre de înaltă trăire națională și ortodoxă. Un sobor de preoți legați de respectivele meleaguri, având în frunte pe chiriarhul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a săvârșit slujba binecuvântării, urmată de cea a Sfintei Liturghii, în cadrul căreia a tâlcuit pericopa evanghelică a zilei, cea a tânărului bogat, în sensul reînnoirii și întăririi vieții spirituale prin permanenta năzuință spre dobândirea valorilor veșnice.

Preacucernicul preot Eugen Budiul, parohul bisericii, a fost hirotesit iconom, iar autorităților locale și tuturor celor prezenți au fost adresate cuvenitele mulțumiri pentru sprijinul permanent în acoperirea nevoilor legate de lucrări, după cum ne informează părintele Crinel-Ioan Onea, Protoiereu Lipova.

S-a săvârșit totodată și slujba de binecuvântare a cabinetului medical individual din comună. După masa tradițională a avut loc în centrul localității sărbătoarea populară a cântului, portului și creațiilor locale.

Biserica care datează din anul 1811 a fost supusă unor ample procese de restaurare de-a lungul timpului, una capitală fiind în ultimii ani. Pe lângă înzestrarea obișnuită și acomodată cerințelor actuale s-a adăugat în întregime mobilier nou și a fost încununată cu pictură nouă, iconostasul păstrându-se ca la început.

Comentarii Facebook


Știri recente