Parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Protopopiatul Piatra Neamț în sărbătoare

Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit Ieri, 22 ianuarie,Sfânta Liturghie în parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Protopopiatul Piatra Neamț, informează Ziarul Lumina, Ed. Moldova.

Credincioșii parohiei ‘Adormirea Maicii Domnului’, păstorită de părintele Ștefan Diacu, au avut bucuria de a se ruga în duminica a XXXII-a după Rusalii (a lui Zaheu) împreună cu Întâistătătorul Bisericii din Moldova. Din soborul de preoți și diaconi care au liturghisit împreună cu IPS Teofan au făcut parte protosinghelul Hrisostom Rădășanu, consilier la Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, și preacucernicul părinte Valentin Tofan, protopopul Protopopiatului Piatra Neamț.

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a arătat semnificațiile fragmentului evanghelic rânduit pentru această duminică, subliniind înțelesurile episodului în care vameșul Zaheu îl întâlnește pe Mântuitorul Hristos. ‘Zaheu, cu toate că era un om bogat, un om căruia nu-i lipsea nimic, purta în sine neliniștea de a nu-l fi cunoscut încă pe Dumnezeul cel Viu. Era un om bogat Zaheu, un om important, un om considerat ‘mare’ de societate, dar el se simțea mic în sinea sa, petru că mic te face bogăția care nu este deschisă spre milostivire, mic te face necredința, mic te fac păcatele nepocăite’, a spus Înalt Preasfințitul Teofan, care a încheiat menționând: ‘din Evanghelia acestei duminici înțelegem că, pentru a ajunge la Dumnezeu, trebuie să urcăm și să coborâm, în același timp: să urcăm prin virtuți pentru a ne curăți sufletul și a-L zări pe Hristos în sufletele noastre, iar atunci când sesizăm că Hristos vorbește urechii tainice a sufletului nostru, să ne grăbim să coborâm prin smerenie în întâmpinarea Domnului și să-L găzduim în inimile noastre’.

După încheierea Sfintei Liturghii, părintele Ștefan Diacu, parohul bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’, a mulțumit Înalt Preasfințitului Teofan în numele tuturor credincioșilor pentru prezența și slujirea în mijlocul comunității pe care o păstorește, arătând că trecuseră 10 ani de la ultima vizită a unui ierarh.

Vizite pastorale în trei parohii nemțene

Tot ieri, Înalt Preasfințitul Teofan a efectuat vizite pastorale la parohiile din localitățile Doina (păstorită de părintele Alexandru Smău), Dochia (păstorită de părintele Vasile Savin) și Bahna (păstorită de părintele Constantin Chifu).

În parohia din localitatea Doina, IPS Teofan a dorit să ajungă în mod deosebit, întrucât casa parohială a fost distrusă recent de un incendiu. Întâistătătorul Moldovei l-a încurajat pe părintele Alexandru Smău, exprimându-și convingerea că până la iarna viitoare, cu ajutorul credincioșilor și al preoților colegi din protopopiatul Piatra Neamț, casa va fi măcar parțial refăcută.

Programul de astăzi al Înalt Preasfințitului Teofan include Sfânta Liturghie, săvârșită la parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ – Gara Veche, din Piatra Neamț, după care este programată o întâlnire cu elevii seminariști de la Seminarul Teologic din localitatea menționată.

Comentarii Facebook


Știri recente