Părintele Visarion de la Schitul Sihla a plecat la cer

Părintele Visarion Ghibilic de la Schitul Sihla al Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț a plecat în lumea veșniciei la mijlocul acestei săptămâni, după o suferință de câteva zile, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Monahul Visarion a împlinit pe 20 octombrie 2010 un secol de viață, fiind aniversat de obștea în care a viețuit timp de 30 de ani. A cunoscut vitregiile celor două războaie mondiale, greutățile familiei și apoi încercările din viața monahală. Pentru toți, părintele Visarion rămâne un model de ‘trăire interioară deosebită’.

Stătea în prima strană de lângă sfântul altar, smerit, blând, cu fața luminoasă și privirea plecată. Toată slujba o asculta în picioare, ostenindu-se, smerindu-și trupul și înălțându-și sufletul. Așa și-l amintesc cei care l-au cunoscut pe monahul Visarion Ghibilic chiar și numai de la sfintele slujbe.

Un model pentru obște

Protosinghelul Pahomie Catană, egumenul Schitului Sihla, l-a cunoscut pe părintele Visarion Ghibilic acum 21 de ani. Își amintește de fostul monah plecat acum în lumea veșniciei ca fiind un părinte foarte ascultător, cu râvnă mare, care participa la toată rânduiala mănăstirească. ‘Venea în fiecare zi la biserică. Participa la Sfânta Liturghie, la Vecernie, dar și la privegherile de la miezul nopții, exceptând perioadele în care era bolnav și nu se putea deplasa. A avut ca ascultare, în ultimul timp, primirea pomelnicelor la biserică, iar aceasta îi oferea posibilitatea să stea de vorbă cu pelerinii și să le ofere câte un sfat din adâncul inimii lui. Parcă îl văd cum venea la masa de obște: smerit, blând; nu certa pe nimeni și nu ținea minte răul. A fost un model pentru noi. Un model prin fapte. Tăcea și făcea. Tot timpul se ruga’, a mărturisit protos. Pahomie Catană.

Așa a înțeles părintele Visarion că poate să trăiască împărăția cerurilor încă de pe pământ, ‘cu postul, cu privegherea, cereștile daruri luând’, după cum spune troparul Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, sub oblăduirea căreia s-a aflat.

‘Aveam impresia că îl am în față pe părintele Paisie Olaru’

‘Monahul Visarion a fost un chip luminos și blând, un om al rugăciunii, mai ales că era nelipsit de la sfânta biserică. Când îl vedeam, aveam impresia că îl am în față pe părintele Paisie Olaru. A avut o trăire interioară deosebită, iar acest lucru l-a ajutat să fie aproape de Dumnezeu. Stătea nemișcat la slujbe, în picioare, rezemat în strană. De multe ori, viețuitorii din schit mergeau să ia binecuvântare de la părintele Visarion, cu toate că nu a fost hirotonit’, își amintește egumenul Schitului Sihla. Slujba Înmormântării pentru monahi a părintelui Visarion va avea loc sâmbătă, 21 mai 2011, după Sfânta Liturghie și va fi sărvârșită de un sobor de preoți și diaconi în Biserica ‘Schimbarea la față’ a Schitului Sihla.

Soția și doi dintre copiii săi și-au dedicat viața lui Hristos

Părintele Visarion Ghibilic s-a născut în Târgu Ocna, pe 20 octombrie 1910, din părinții Dragan și Gherghina. La vârsta de șase ani le era de mare ajutor soldaților români în timpul Primului Război Mondial, pe care îi aproviziona cu grenade. A făcut patru clase primare, iar la vârsta majoratului a fost înrolat în armată. După satisfacerea stagiului militar s-a căsătorit cu Maria. A avut patru copii, dintre care unul a murit. Doi dintre copiii rămași în viață au îmbrățișat viața monahală. A participat și la cel de-al Doilea Război Mondial, în 1941 ajungând să lupte aproape de Odesa. A venit apoi la Schitul Sihla în anul 1991, după ce soția sa s-a călugărit la Mănăstirea Agapia, primind numele Melitina.

Comentarii Facebook


Știri recente