Părintele Teofil Părăian, pomenit la Sâmbăta de Sus la un an de la trecerea de la Domnul

La Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, un sobor de preoți și diaconi condus de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, alături de Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, a oficiat Sfânta Liturghie și Parastasul la un an de la trecerea la Domnul a părintelui arhimandrit Teofil Părăian, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Marele duhovnic și trăitor al mănăstirii de la poalele Munților Făgăraș a fost pomenit sâmbătă, 23 octombrie, la Sfânta Liturghie arhierească și la slujba de Parastas oficiate în Biserica ‘Sfinților Brâncoveni’ a așezământului monahal, la împlinirea unui an de când părintele Teofil Părăian veghează din ceruri obștea de la Sâmbăta de Sus și fiii duhovnicești de pretutindeni. Sute de credincioși, veniți la mănăstire din toate părțile țării pentru a-l avea în suflet și în rugăciune pe cel care le-a fost părinte duhovnicesc și învățător, și-au amintit cu bucurie clipele de mare trăire spirituală petrecute alături de cel care a fost numărat între marii monahi și duhovnici ai ultimilor ani.

Obștii de călugări și credincioșilor li s-au adăugat preoți de la parohiile din satele învecinate, stareți și ieromonahi de la mănăstiri din țară, precum și membri ai ASCOR Brașov și Timișoara. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi ai Liceului Teologic ‘Sfântul Constantin Brâncoveanu’ din Făgăraș, condus de prof. Gheorghe Malene.

‘Activitate binecuvântată de Dumnezeu’

După Sfânta Liturghie și slujba Parastasului, IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a vorbit credincioșilor despre momentul comemorativ deosebit de important pentru viața ucenicilor și apropiaților părintelui Teofil, rămas mereu în sufletele credincioșilor, chiar dacă în urmă cu un an a părăsit această lume. ‘Vestea trecerii la cele veșnice a părintelui Teofil a fost pentru mulți credincioși, pentru toți ucenicii săi o mare supărare, o mare durere și o mare mâhnire. Dar ea s-a transformat într-o bucurie ascultându-l cu toții pe tot parcursul acestui an în nenumărate zile la Radio Trinitas. Ne-am trezit dimineața și ne-am culcat seara ascultându-i cuvintele de învățătură, pentru că a avut o activitate binecuvântată de Dumnezeu atât de rodnică în cei 20 de ani de la Revoluție, încât mulți ani de acum înainte ne vom împărtăși din învățătura sa și dragostea sa transmisă prin cuvintele mântuitoare, cuvinte de mângâiere și de îmbărbătare, pentru că a fost un om foarte optimist. A știut să îndrepte și pe cel care era mai firav și mai sensibil, dar și pe cel mândru să-l aducă pe calea cea dreaptă. Iată de ce Sfânta Liturghie pe care am oficiat-o astăzi a fost o coliturghisire cu toți cei care sunt plecați dincolo, în Împărăția Cerurilor, și care au viețuit, lucrat, ostenit și jertfit în această mănăstire’, a spus Părintele Mitropolit.

La finalul slujbei Parastasului, ierarhii și soborul de preoți au mers în cimitirul mănăstirii la mormântul părintelui Teofil, unde au oficiat o slujbă de pomenire. Agapa frățească a încheiat ziua de pomenire de la Sâmbăta de Sus.

‘Bucuria părintelui Teofil: să ne știe aproape de Dumnezeu’

Preasfințitul Episcop Sofian Brașoveanul, ucenic al părintelui Teofil, a amintit credincioșilor prezenți câteva dintre învățăturile părintelui Teofil: ‘Noi toți venim astăzi cu dragostea noastră, cu mirul cinstirii, cu gândurile noastre și cu tot ce avem mai frumos pentru părintele Teofil și pentru Dumnezeu. Toți cei care sunteți aici puteți să vă considerați purtători de mir, mironosițe și mirofori în cinstea părintelui. Plecând de la acest lucru, să ne gândim că tot așa și trebuie să fie și cinstitori ai Mântuitorului Înviat, pentru că bucuria părintelui Teofil este să ne știe aproape de Dumnezeu’, a spus PS Episcop-vicar Sofian Brașoveanul.

Un cuvânt de mulțumire a fost adresat credincioșilor prezenți și tuturor celor care au sprijinit organizarea evenimentului din partea starețului mănăstirii, arhimandritul Ilarion Urs.

Comentarii Facebook


Știri recente