Părintele Teofil Părăian împlinește 80 de ani

Mâine, 3 martie 2009, Părintele Teofil Părăian, duhovnicul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, din județul Brașov, împlinește venerabila vârstă de 80 de ani.

Născut (1929) într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului, viitorul monah Teofil (Ioan după numele de botez), este primul din cei patru frați. Se naște fără vedere, motiv pentru care urmează cursurile unei școli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca între anii 1935 – 1940. Își continuă cursurile la o școală de nevăzători la Timișoara între 1942 – 1943, iar până în 1948 urmează, tot la Timișoara, cursurile liceale într-un liceu teoretic pentru văzători. În această perioadă îl cunoaște pe Părintele Arsenie Boca de la care deprinde rugăciunea minții, rugăciune pe care continuă să o exerseze încă înainte de a intra în monahism.

Preocuparea pentru viața religioasă și pentru aprofundarea cunoștințelor teologice îl determină să urmeze cursurile Facultății de Teologie din Sibiu între anii 1948 – 1952, iar la 1 aprilie 1953 ia hotărârea de a intra în obștea mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. După patru luni este călugărit și primește numele de Teofil în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului. La 7 ani de la călugărie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, este hirotonit diacon de către Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983 este hirotonit preot de Înaltpreasfințitul Antonie Plămădeală. Tot atunci primește și hirotesirea întru duhovnic. În 1986 este hirotesit protosinghel, iar în 1988 arhimandrit. Din 1992 începe să răspundă invitațiilor din țară și participă în aproape toate orașele importante din România la conferințe duhovnicești, de obicei în perioada Postului Mare sau în Postul Crăciunului.

Darul deosebit al Părintelui Teofil de-a vorbi și mai ales de-a aprofunda cuvintele Scripturii și în special ale Noului Testament, preocuparea pentru cărțile fundamentale ale spiritualității ortodoxe, cum ar fi Patericul și Filocalia, dar și pentru textele liturgice cuprinse în cărțile de slujbă, îl fac să fie iubit și în același timp să fie un părinte duhovnicesc cu autoritate și discernământ. Părintele Teofil în situația sa de nevăzător, dar străvăzător cu duhul, ne provoacă pe noi toți să ne asumăm viața cu pace, cu bucurie, cu binecuvântare și cu conștiința că Dumnezeu dă omului atât cât poate duce, iar ce este mai presus de noi trebuie asumat întru răbdare.

Părintele Teofil Părăian este o provocare pentru noi toți deoarece este un model viu, dinamic și statornic în ce privește viața duhovnicească.

La cei 80 de ani Părintele Teofil Părăian rămâne un om al credinței lucrătoare prin iubire, un om al bucuriei și al nădejdii. Cele peste 30 de cărți apărute în ultimii 17 ani cu conferințele, cuvântările, predicile, articolele sau interviurile Părintelui Teofil sunt o nouă mărturie a misiunii pe care Dumnezeu i-a dat-o și pe care o împlinește cu prisosință.

Comentarii Facebook


Știri recente