Părintele Teofil Pârâian a fost comemorat la Mănăstirea Sâmbăta de Sus

Sute de lumânări au fost aprinse astăzi, 3 martie, la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, la mormântul părintelui Teofil Pârâian, cu prilejul comemorării a 81 de ani de la naștere. Zeci de credincioși și fii duhovnicești au participat la slujba de pomenire a celui care a fost timp de 26 de ani duhovnicul de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

Mai multe detalii a oferit părintele Ilarion Urs, starețul Mănăstirii Brâncoveanu: „În fiecare an, în apropierea zilei părintelui, doream să organizăm un eveniment în cinstea aniversării sale. Părintele dorea să fie sâmbăta deoarece putea să vină mai multă lume la această aniversare. După trecerea sa la cele veșnice noi ne-am gândit ca în ziua de 3 martie să organizăm un eveniment în memoria părintelui deoarece au venit și credincioși din țară care veneau de obicei să-i spună la mulți ani. Noi ne-am pregătit să oficiem o slujbă de pomenire după care vom merge și la cimitir unde vom rosti o rugăciune. Cei care doresc să vină la chilia părintelui vor primi un pahar de suc așa cum era obișnuit părintele să-i primească pe cei care veneau la dânsul”, informează Radio TRINITAS.

Părintele Teofil Pârâian s-a născut la 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului, părintele a primit la botez numele Ioan. S-a născut fără vedere, motiv pentru care a urmat cursurile unei școli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 – 1940.

Preocuparea pentru viața religioasă și pentru aprofundarea cunoștințelor teologice l-a determinat să urmeze cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, între anii 1948 – 1952, iar la 1 aprilie 1953 intră în obștea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. În același an este călugărit, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului și primește numele de Teofil, „iubitor de Dumnezeu” în limba greacă. La șapte ani de la călugărie, părintele Teofil este hirotonit diacon de către vrednicul Mitropolit Nicolae Colan, iar în anul 1983 este hirotonit preot de cel care a refăcut Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Mitropolitul Antonie Plămădeală. Tot atunci, primește și hirotesirea întru duhovnic, iar în anul 1988 devine Arhimandrit, informează TRINITAS TV.

Părintele Teofil a trecut la cele veșnice la 29 octombrie 2009, în Cluj-Napoca și a fost înmormântat la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, acolo unde, cu smerenie și nemăsurată dragoste, a slujit întreaga viață.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…