Părintele Sofronie de Essex, Cuvântări duhovnicești vol. II, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2008

La Editura Reîntregirea a Arhiepiscopiei Alba Iuliei a apărut volumul al doilea din „Cuvântările duhovnicești” ale Părintelui Sofronie de la Essex, în traducerea Părintelui Rafail Noica. Cartea aceasta a apărut cu câteva zile înainte de pomenirea Sfântului Siluan Athonitul (24 septembrie), părintele duhovnicesc al autorului și „bunicul” duhovnicesc al traducătorului.

Într-una dintre conferințele susținute la Alba Iulia Părintelui Rafail Noica mărturisea: „Astea sunt cuvântări pe care ni le-a ținut Părintele Sofronie în fiecare luni dimineață, vreo patru ani înaintea morții lui. A vrut să ne lase cu o moștenire duhovnicească, să ne împărtășească ceva din viziunea lui. Și în fiecare luni, cu excepții când erau praznice și așa mai departe, dar cam în fiecare luni ne adunam și un ceas Părintele Sofronie ne vorbea cuvântări duhovnicești.”

Cunoscut în lumea întreagă, și la noi în România imediat după trecerea sa la Domnul, Părintele Sofronie Saharov (1896-1993) este cel care l-a făcut cunoscut pe Cuviosul Siluan Athonitul (1866-1938) și învățătura descoperită de Dumnezeu acestuia.

În volumul de față sunt cuprinse cuvântările Sta¬rețului Sofronie pe care le-a ținut frăției și închi¬nătorilor Mă¬năstirii Sfântului Ioan Botezătorul, între anii 1989-1992 și ele reprezintă o continuare a primului volum apărut, tot la Editura Reîntregirea din Alba Iulia, în anul 2004. Ele răsfrâng experiența duhovnicească a Stare¬țului Sofronie, câștigată în cei peste cincizeci de ani de nevoință monahală, pe care năzuia să o transmită tinerilor săi frați-monahi.

Părintele Sofronie avea un mare simț al răspunderii pentru fiecare cuvânt rostit sau scris.

Dorința Părintelui pentru obștea lui și pentru tot omul era de a înțelege taina nașterii cuvântului lui Dumnezeu în inima omului prin rugăciune. Dorirea lui era cum să împărtășească generațiilor tinere experiența sa lăuntrică dobândită alături de Starețul Siluan în atmosfera de nevoință a Muntelui Athos. Cuvântările sale sunt un „testament duhovnicesc” pentru obștea de la Essex și o încurajare de a urma calea arătată de el, cu încrederea în ajutorul primit de la el prin rugăciune și după moarte.

Volumul acesta – Cuvântări duhovnicești II – cuprinde alte 30 de cuvântări rostite de Părintele Sofronie în biserica Sfântul Siluan de la Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Essex, Anglia, în perioada 14 august 1989 – 2 iulie 1992. Și aici apar temele esențiale atinse de Părintele Sofronie în aproape toate cărțile sale: chemarea la asemănarea cu Dumnezeu, cunoașterea lui Dumnezeu, cum să devii persoană și să trăiești ca Dumnezeu, despre cele trei răstimpuri ale vârstei duhovnicești – harul chemării de către Dumnezeu, ridicarea harului și simțământul părăsirii de către Dumnezeu și, în fine, redobândirea harului după ce nevoitorul a trecut prin primele două etape și a dobândit rugăciunea pentru întregul Adam.

Lupta cu gândurile, rătăcirea minții și lupta minții cu patimile sunt alte teme cuprinse în cadrul acestor cuvântări. Toate acestea sunt, nimic altceva, decât moștenirea duhovnicească transmisă de Părintele Sofronie de la Starețul Siluan. Alte teme cuprinse în acest volum sunt: despre smerenia lui Hristos, despre înmulțirea râvnei duhovnicești, despre pocăință și despre Liturghie și împărtășirea cu trupul și sângele Domnului ca mijloace de îndumnezeire.

Vă recomandăm, așadar, cartea „Cuvântări duhovnicești”, volumul al II-lea, a Părintelui Arhimandrit Sofronie Saharov, în traducerea Părintelui Rafail Noica. Tot la Editura Reîntregirea au mai apărut și alte traduceri din scrierile Părintelui Sofronie, realizate tot de Părintele Rafail Noica:

Nașterea întru Împărăția cea neclintită, Reîntregirea, Alba Iulia, 2003;

Cuvântări duhovnicești, volumul întâi, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2004;

Nevoința cunoașterii lui Dumnezeu, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2006;

Cartea „Cuvântări duhovnicești” volumul II (288 pg.) o puteți găsi la magazinul de obiecte bisericești din Alba Iulia sau o puteți comanda pe site-ul nostru www.reintregirea.ro și la numărul de telefon: 0258 – 810373.

Comentarii Facebook


Știri recente