Părintele Profesor Dumitru Popescu, Doctor Honoris Causa al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad

Miercuri, 10 iunie 2009, în Aula Magna a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad a avut loc festivitatea de decernare a celui mai înalt titlu academic, Doctor Honoris Causa, Părintelui Profesor Dr. Dumitru Popescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și membru de onoare al Academiei Române.

Festivitatea a fost deschisă prin intonarea imnului arhieresc și a imnului Gaudeamus igitur, în interpretarea corului bărbătesc al Facultății de Teologie din Arad. A urmat cuvântul de deschidere al Părintelui Decan al Facultății, Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan. Părintele Decan a elogiat personalitatea Părintelui Prof. Dumitru Popescu, afirmând că sfinția sa „reprezintă o personalitate de primă mărime a teologiei românești contemporane”.

În cuvântul său ierarhului locului, Preasfințitul Părinte Episcop Dr. Timotei Seviciu, a transmis salutul și prețuirea din partea Episcopiei Aradului și Hunedoarei. Preasfinția Sa a evocat, în cuvinte sensibile, momentele speciale de apropiere pe care le-a întreținut cu Părintele Prof. Dr. Dumitru Popescu. A evocat, de asemenea, contribuția Părintelui Profesor la afirmarea culturii creștine în societatea contemporană.

A urmat cuvântul D-nei Rector a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, care, în mod sintetic, a apreciat meritele Părintelui Profesor Dumitru Popescu, structurându-le pe trei paliere: savantul, profesorul de vocație și liderul generației sale, în contextul culturii și societății contemporane.

Laudatio a fost rostit de către Părintele Decan al Facultății, Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan, care a prezentat activitatea Părintelui Dumitru Popescu, bogata sa operă teologică, precum și viziunea teologică a acestuia.

A urmat decernarea înaltului titlu academic, precum și disertația solemnă a Părintelui Profesor Dumitru Popescu pregătită pentru acest moment, având ca tematică „Creaționismul și evoluționismul”. A fost impresionantă mărturisirea făcută la începutul disertației, în care Părintele Profesor afirma că „Pentru mine, Dumnezeu nu a fost un simplu obiect de speculație, ci a fost o realitate vie întrupată, un temei real de profundă meditație interioară”.

Corul Facultății a interpretat câteva piese corale sub conducerea Conf. Univ. Dr. Mircea Buta.

La sfârșitul manifestării, Părintele Decan a prezentat volumul publicat de Facultatea noastră de Teologie ca prinos de cinstire pentru profesorul elogiat. Volumul este intitulat, în chip sugestiv, Omagiu Părintelui Prof. Univ. Dr. Acad. Dumitru Popescu, el reunind reflecții teologice ale profesorilor de teologie din țară asupra contribuției remarcabile a Părintelui Profesor la dezvoltarea și aprofundarea teologiei ortodoxe în contextul provocărilor lumii contemporane, precum și alte studii și contribuții, reunite într-un capitol aparte al lucrării, intitulat Miscelaneea. De remarcat faptul că la începutul acestui volum sunt așezate cuvintele de prețuire la adresa Părintelui Academician, ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, precum și ale altor ierarhi ai Sfântului Sinod.

Sursa: Facultatea de Teologie ortodoxă din Arad

Comentarii Facebook


Știri recente