Părintele Petroniu Tănase, pomenit la 40 de zile de la plecarea sa la Domnul

La împlinirea sorocului de 40 de zile de la trecerea sa la cele veșnice, părintele protosinghel Petroniu Tănase, fostul egumen al Schitului românesc Prodromu, este pomenit astăzi, 2 aprilie, în obștea în care a viețuit mai bine de 40 de ani, informează ‘Ziarul Lumina’. Slujba Parastasului este săvârșită de soborul de preoți și diaconi slujitori ai schitului românesc, însă vor participa și monahi de la celelalte mănăstiri și schituri din Sfântul Munte.

‘După tradiția athonită, rânduiala Utreniei, a Ceasurilor și a Sfintei Liturghii se săvârșește la Muntele Athos începând cu ora 2:00 și se încheie în jurul orei 7:00. La finalul Sfintei Liturghii are loc slujba Parastasului, o rânduială ușor diferită față de cea care se săvârșește în România. Îndată după slujba Parastasului, la trapeza mănăstirii se organizează o agapă care este de fapt masa de obște pe care monahii athoniți o primesc în aceste zile de sâmbătă și duminică de două ori pe zi. În celelalte zile ale Postului Mare se primește o singură dată pe zi’, a declarat părintele arhimandrit Timotei Aioanei, mare eclesiarh al Catedralei patriarhale din București și exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Părintele Petroniu Tănase a condus timp de aproape 26 de ani Schitul românesc Prodromu și a viețuit în acest loc din anul 1978, primii șapte ani ca viețuitor, ca preot slujitor al acestei obști.

În timpul egumenatului său, împreună cu alți părinți români, s-a ostenit foarte mult pentru renovarea mănăstirii, a paracliselor, a bibliotecii, a trapezei, a atelierelor bisericești și a celorlalte clădiri, precum și pentru renovarea drumului de acces de la Mănăstirea Lavra până la Prodromu, într-o lucrare de o rară dăruire.

Slujbe de pomenire a părintelui Petroniu sunt săvârșite astăzi în mai multe biserici din țară și străinătate.

Comentarii Facebook


Știri recente