Părintele Petre I. David, un misionar de excepție și prieten al studenților

La Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București, au avut loc joi, 27 mai, mai multe manifestări cultural-religioase dedicate părintelui profesor arhid. Petre I. David, cu ocazia împlinirii a șapte ani de la trecerea sa la cele veșnice.

După săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, în Biserica ‘Sfânta Ecaterina’, părintele profesor Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie, a rostit un cuvânt de comemorare. Părintele decan a subliniat că părintele David cucerea credincioșii prin predica care ‘deschidea mintea și încălzea inima. Numai zidurile Mănăstirii Antim ar putea să spună câte sute de predici a ținut acolo și cu ce efect. Era un misionar și poate faptul că a rămas diacon tot restul vieții l-a definit cel mai bine ca slujitor’.

După slujba Parastasului, Preasfințitul Varlaam, însoțit de preoții și profesorii Facultății de Teologie, au mers la mormântul din cimitirul Bellu al părintelui comemorat. O slujbă de pomenire s-a făcut și la mormântul părintelui profesor acad. Dumitru Popescu, informează „Ziarul Lumina”.

‘Părintele Petre David a fost un profesor care s-a remarcat într-o relație cu totul specială cu studenții, în sensul că dincolo de obligațiile de profesor Sfinția Sa a fost un pelerin de vocație. De aceea, cei care am fost studenții dânsului ne amintim de slujbele pe care le făceam împreună cu Sfinția Sa la mănăstirile din București și din întreaga țară’, a mărturisit Preasfințitul Varlaam pentru TRINITAS TV.

Evenimentele au continuat în Aula ‘Dumitru Stăniloae’ a Facultății de Teologie cu Simpozionul ‘Părintele arhid. prof. dr. Petre I. David – misionar al Ortodoxiei’, la care au participat ucenici ai regretatului profesor și cadre universitare de la mai multe facultăți de teologie din țară și numeroși studenți.

A fost proiectat și un film cu diferite momente din activitatea părintelui Petre David. Referate prezentate au pus în lumină personalitatea și opera părintelui prof. Petre David și importanța activității sale pentru misiunea actuală a Bisericii. Au fost aduse în discuție contribuțiile părintelui arhid. prof. Petre I. David la edificarea unei teologii moderne, pluridisciplinare. De asemenea, părintele prof. Petre I. David a fost prezentat ca ostenitor trudnic în structurile misionare ale Patriarhiei Române, în redacțiile Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, precum și în cadrul tuturor publicațiilor bisericești. La simpozion s-a vorbit și despre slujirea misionară a Sfântului Altar, cu zel pastoral și talent predicatorial de excepție al părintelui Petre David și a fost evidențiată vocația sa mărturisitoare, oglindită în relația cu colegii, studenții și credincioșii.

‘Părintele arhidiacon Petre I. David era un om de dialog, un om care avea ușa sufletului deschisă și pentru cei pe care îi simpatiza, și pentru cei pe care nu-i simpatiza. Putea să treacă foarte ușor de la starea de sobrietate, care-l caracteriza, la o stare foarte caldă, prietenească. Cei care l-au cunoscut au remarcat sufletul lui mereu tânăr. Studenții l-au iubit pentru că știa să dăruiască și să se dăruiască, iar lucrul acesta îl făcea total dezinteresat’, a mărturisit părintele prof. Radu Mureșan, unul dintre organizatorii evenimentului și ucenic apropiat al rgretatului profesor. Toate comunicările de la simpozion vor fi reunite cât de curând într-un volum omagial.

Comentarii Facebook


Știri recente