Părintele Nicolae Steinhardt evocat în Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Marele monah și scriitor Nicolae Steinhardt este evocat zilele acestea la mănăstirile Rohia și Rohița în cadrul celei de-a XXII-a ediții a ‘Zilelor culturale Nicolae Steinhardt’. ‘Evenimentele au început de pe 23 iulie cu o tabără de pictură a grupului de iconari ‘Sfântul Ioan Damaschin’, coordonat de pictorul Sorin Albu, asistent universitar la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Această tabără a avut loc la Mănăstirea Rohița, iar lucrările rezultate vor face obiectul unei expoziții în orașul Baia Mare, în Catedrala episcopală’, a spus arhim. Macarie Motogna, secretarul Fundației ‘Nicolae Steinhardt’.

Tot la Mănăstirea Rohia are loc astăzi, începând cu ora 15:00 întrunirea colectivului redacțional al Integralei ‘Nicolae Steinhardt’ cu directorul editorial al Editurii Polirom pentru a lucra la volumele care vor apărea de acum înainte în cadrul Integralei ‘Nicolae Steinhard’ la Polirom, în coeditare cu Editura Mănăstirii Rohia, informează „Ziarul Lumina”. Diseară, după Vecernia la Mănăstirea ‘Sfânta Ana’, cei prezenți vor merge la mormântul părintelui din cimitirul mănăstirii, pentru a fi făcută slujba parastasului.

De aici, participanții vor merge spre Mănăstirea Rohița, unde va avea loc masa rotundă cu tema ‘Nicolae Steinhardt și utopiile secolului XX’.

Programul manifestărilor continuă și mâine, 30 iulie, la Catedrala episcopală ‘Sfânta Treime’ din Baia Mare, unde va avea loc vernisajul de icoane realizate în tabăra de la Rohița.

În cadrul acestor manifestări se va lansa volumul ‘Între viață și cărți’, după ce anterior au fost publicate ‘Jurnalul fericirii’, ‘Dăruind vei dobândi’, ‘În genul… tinerilor’, ‘Articole burgheze’, ‘Principiile clasice și noile tendințe ale dreptului constituțional’ și ‘Primejdia mărturisirii’.

De asemenea, va fi lansat și albumul ‘Fundația N. Steinhardt și Grupul Sfântul Ioan Damaschin – 10 ani de activitate’. ‘La evenimentele din zilele de 29 și 30 iulie participă și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și președinte al Fundației N. Steinhardt, Adrian Șerban, director editorial al Editurii Polirom, membrii colectivului redacțional ai Integralei ‘N. Steinhardt’, dintre care amintim: lector univ. dr. George Ardeleanu, conf. univ. dr. Florian Roatiș, pr. conf. univ. dr. Ștefan Iloaie, arhim. Macarie Motogna’, a declarat părintele Cristian Ștefan, consilier cultural al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. În sala bizantină de la Catedrala episcopală ‘Sfânta Treime’ din Baia Mare se va vernisa, mâine, 30 iulie, o expoziție de icoane ortodoxe realizate în cadrul școlii de pictură bizantină de la Mănăstirea Rohița.

Comentarii Facebook


Știri recente