Părintele monahismului, sărbătorit la Curtea Veche

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare a fost sărbătorit ieri, 17 ianuarie, la Biserica Domnească de la Curtea Veche din Capitală, care îl are ca ocrotitor, informează Ziarul Lumina. În ajunul sărbătorii, slujitorii și credincioșii de la această parohie s-au bucurat de prezența și cuvântul de învățătură al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Sfânta Liturghie a fost săvârșită cu prilejul hramului de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, rostit după Sfânta Evanghelie, Preasfinția Sa a arătat că Sfântul Cuvios Antonie este considerat părintele monahismului deoarece a fost îndrumătorul a mii de călugări, care la rândul lor au fost părinți duhovnicești altor mulțimi de călugări. Trăsătura duhovnicească de bază a acestor oameni a fost iubirea mistuitoare față de Dumnezeu. De aceea, ei au părăsit plăcerile vieții acesteia și s-au retras din cetăți în pustii, pentru ca acolo, în liniște sau isihie, să se roage neîncetat. În primele veacuri ale Bisericii, a subliniat Preasfinția Sa, mulți creștini s-au retras din cauza persecuțiilor, dar după încetarea lor, ei s-au supus de bunăvoie martirajului trupului, adică viețuirii aspre în asceză, post și rugăciune. „Din păcate, pe locurile unde a înflorit monahismul și s-a dezvoltat atât de mult, atrăgând sute de mii de oameni la acest mod de viețuire sfântă și atât de anevoioasă, creștinii sunt persecutați, și de cele mai multe ori uciși cu o cruzime extraordinară. De curând, o călugăriță apuseană care trăiește în Siria a declarat că fanaticii musulmani din Siria plătesc până la 100.000 de euro pentru o fiolă în care se află sângele creștinilor uciși. În 2013 au fost ucise 2.138 de persoane pentru credința lor creștină. Un număr extrem de mare. Cei mai mulți au murit în Siria, în Orientul Mijlociu și Egipt, alții sunt persecutați, bisericile le sunt dărâmate ș.a. De aceea, în rugăciunile noastre să nu uităm să ne rugăm și pentru frații noștri creștini care trăiesc în condiții mai dificile decât în timpul persecuțiilor din Antichitatea creștină”, a spus PS Episcop Varlaam Ploieșteanul. Din rânduiala lui Dumnezeu, mai există și astăzi pe locul unde a trăit Sfântul Antonie cel Mare în ultima parte a vieții sale o mănăstire închinată lui, ce cuprinde cinci biserici.

Cu prilejul sărbătoririi ocrotitorului Bisericii Domnești de la Curtea Veche din Capitală, au fost dăruite pachete credincioșilor prezenți și a fost prezentată foaia parohială lunară „Biserica Domnească”.

Procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie

Prăznuirea Sfântului Antonie a început la Biserica Domnească de la Curtea Veche, paraclis patriarhal, în seara zilei de 16 ianuarie. În ajunul sărbătorii hramului, a avut loc, pentru al treilea an consecutiv, o procesiune religioasă cu icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie de la Biserica Domnească până la crucea din vecinătatea lăcașului care marchează locul unde a fost o biserică închinată Sfântului Antonie și care a ars în timpul incendiului din 1847. Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost săvârșită la Biserica Domnească de un sobor de slujitori format din părintele consilier patriarhal arhim. Paisie Teodorescu, părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, părintele consilier patriarhal Constantin Stoica, părintele consilier patriarhal Ciprian Apetrei, părintele paroh Gheorghe Zaharia, precum și alți preoți și diaconi. Credincioșii prezenți la slujba Vecerniei au fost binecuvântați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Sfântul Antonie cel Mare – dascăl al pocăinței, al luptei și al biruinței duhovnicești”. La final, Preafericirea Sa a dăruit Bisericii Domnești o icoană cu Sfinții Martiri Brâncoveni și mai multe cărți de folos liturgic, pastoral și misionar, iar credincioșilor le-a dăruit în semn de binecuvântare și prețuire iconițe cu chipul Sfântului Antonie și cu Sfinții Martiri Brâncoveni.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…