Părintele Mircea Păcurariu este cetățean de onoare al Sibiului

Distinsul membru al Academiei Române și inegalatul cercetător în Istoria Bisericii Române, părintele Mircea Păcurariu a primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Sibiu. Distincția primită din partea întregii urbe răsplătește cei peste 50 de ani de muncă la catedra universitară și în cercetarea teologică de la Facultatea de Teologie din Sibiu.

Ceremonia a avut loc marți, 27 noiembrie 2012, în sala de festivități a Primăriei Sibiu, în prezența Înalt Preasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a rectorului Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Bondrea, a profesorilor de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și de la alte facultăți, a reprezentanților ASTRA Sibiu, a membrilor administrației eparhiale și a unui număr mare de preoți și nu în ultimul rând a familiei și ucenicilor apropiați ai părintelui Păcurariu.

Festivitatea a fost condusă de primarul Municipiului Sibiu, Klaus Johannis, care a evidențiat în cuvântul „Laudatio” câteva dintre realizările pe plan academic și personal ale părintelui academician Mircea Păcurariu. „Pentru remarcabila activitate bisericească, didactică și culturală, a fost ales la 24 octombrie 1997 membru corespondent al Academiei Române, fiind al 26-lea profesor al Institutului Teologic Universitar din Sibiu ce s-a bucurat de această onoare”, a subliniat Klaus Johannis.

„Viața mea este legată de viața Sibiului”

După înmânarea diplomei de cetățean de onoare și a unei chei simbolice a Municipiului Sibiu, părintele Păcurariu a mulțumit primarului Klaus Johannis și tuturor pentru distincția oferită, familiei pentru ajutorul oferit în toți acești ani și i-a amintit pe marii profesori și mitropoliț ce l-au sprijinit de-a lungul activității sale academice.

„Am revenit la Sibiu în 1961, după o așteptare de șapte luni, timp în care organele de securitate s-au interesat de persoana mea și mai ales de tatăl meu, pentru ca mai apoi să fiu numit asistent și succesiv lector, conferențiar și profesor. De atunci, viața mea este legată de viața Sibiului, pentru că aici m-am căsătorit, aici am întemeiat o familei, aici am petrecut cu soția, care m-a ajutat în toate momentele vieții mele, cu cele două fiice și cu ginerii și nepoții, clipele cele mai plăcute, deși uneori împreunate și cu clipe de supărare”, a mărturisit părintele academician după cum ne informează mitropolia-ardealului.ro.

Festivitatea a continuat prin cuvântul IPS Mitropolit Laurențiu, care a evidențiat calitățile „A fost mereu un părinte pentru noi și un om pilduitor, mai ales prin smerenia sa. Cu cât s-a înălțat pe cele mai înalte trepte academice, cu atât s-a smerit mai mult. L-a urmat pe Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, pe care l-a iubit mult, l-a apărat la nevoie și ne-a obligat pe noi, ca pe baza argumentelor să dovedim întregii Biserici că această personalitate trebuie să fie repusă la cinstea cuvenită, adică în rândul sfinților”, a spus IPS Laurențiu.

A mai luat cuvântul și pr. prof. dr. Dumitru Abrudan, subliniind eforturile deosebite depuse de noul cetățean de onoare al Sibiului în anii toți acești ani de cercetare, după care conf. univ. dr. Radu Racovițan de la Departamentul de Istorie și Patrimoniu și Teologie Protestantă a elogiat la rându-i personalitatea părintelui Mircea Păcurariu.

La final, noul cetățean de onoare al Sibiului a semnat în cartea de onoare, iar invitații au avut posibilitatea să-l felicite și să-i transmită cele mai alese gânduri.

Comentarii Facebook


Știri recente