Parintele Ionel Malos, protopop al Protopopiatului Radauti, va fi inmormantat astazi in satul Laura unde a fost preot paroh.

Pe data de 29 iunie 2004, Parintele Ionel Malos – protopop al Protopopiatului Radauti a trecut la Domnul si va fi inmormantat astazi la ora 12.00.

Mai multe amanunte despre viata parintelui si despre ceremonia de astazi ne-a oferit Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei – Exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Parintele Ionel Malos, protopop de Radauti din anul 1995, a fost nu doar unul dintre cei mai inimosi preoti tineri ai Moldovei, ci si un foarte bun prieten al manastirilor. S-a nascut in apropierea Manastirilor Sucevita si Putna, in localitatea Marginea, in urma cu 49 de ani. Parintele Ionel Malos era un cunoscut al preotilor tineri si a monahilor din aceasta parte a Moldovei. S-a straduit sa ajute intotdeauna Manastirea Putna si pentru faptul ca in tinerete drumurile sale au dus adesea la Manastirea Putna, dar si pentru faptul ca aici, la Manastirea Putna are un frate care este ierodiacon. Parintele Ionel Malos a fost un mare iubitor al muzicii psaltice bisericesti, el fiind unul dintre cei mai buni cantareti. Dansul a inregistrat impreuna cu parintii Manastirii Putna numeroase casete si CD-uri de muzica bisericeasca care circula in toata tara si peste hotarele tarii. De asemenea, Parintele Ionel Malos a animat un cor de preoti din tinutul Sucevei, cor care, la diferite evenimente bisericesti sau laice, a sustinut concerte. In ultimii 9 ani, pe langa faptul ca a fost protopop, a fost un preot foarte preocupat de viata bisericeasca si de viata Manastirii Putna in special. A fost unul dintre ucenicii Parintelui Iachint, care a fost pentru multi ani staret al Manastirii Putna. Dupa ce a devenit preot de enorie, Parintele Ionel Malos a pastrat legaturile cu manastirile, drumurile sale ducand foarte des la Manastirea Putna. De asemenea, s-a implicat in organizarea marii sarbatori a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant de la a carui trecere la cele vesnice se implinesc 500 de ani. La Simpozionul ‘Stefan cel Mare si Sfant – atlet al credintei crestine’, ce s-a desfasurat la Manastirea Putna in perioada 18 – 25 aprilie 2004, Parintele Ionel Malos a adus tineri din Vicov, din parohia in care slujea, care au sustinut un frumos program artistic. A fost asadar un om sensibil care a incercat sa-i atraga pe tineri in lucrarea Bisericii si aproape de traditiile poporului roman, care in alte locuri sunt uitate sau parasite. Parintele Ionel Malos a tinut ca legatura dintre parohie si manastire sa fie una placuta, armonioasa.’ Inmormantarea va avea loc pe data de 3 iulie 2004, la orele 12.30, in satul Vicov, parohia in care a slujit ca preot, in apropierea Manastirii Putna.’

Parintele Mircea Nutu – Consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor: ‘Parintele Ionel Malos, protopop al Protopopiatului Radauti, a fost un fiu vrednic, de exceptie al Bisericii prin tot ceea ce facut si a realizat in timpul cat i s-a incredintat sa conduca Protopopiatul Radauti. A fost o misiune nu usoara pentru a conduce destinele unui protopopiat si pentru a fi alaturi de durerile, necazurile si bucuriile atator preoti care l-au inconjurat si l-au apreciat ca pe un adevarat parinte duhovnicesc. I-a indrumat si i-a povatuit ca sa se implice activ la manifestarile ce s-au desfasurat cu ocazia implinirii a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant. Sfintia Sa a fost un om care a stiut intotdeauna sa sara in ajutorul tuturor. Inalt Prea Sfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, a avut mare incredere si nadejde si s-a bucurat de mare incredere din partea Sfintiei Sale in tot ceea ce priveste activitatile din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. De asemenea, s-a remarcat in activitatile culturale: Parintele Ionel Malos a reusit ca sa organizeze acel Cor de Preoti numit Fiii Bucovinei; a inregistrat foarte multe casete si CD-uri cu muzica bisericeasca si muzica patriotica la Altarul Manastirii Putna. Una dintre activitatile deosebite ce l-a caracterizat cu adevarat ca pe un parinte slujitor al altarului si al credinciosilor si ce a remarcat spiritul sau national a fost relatia pe care a tinut-o cu fiii Bisericii Ortodoxe Romane si cu preotii din zona Cernauti si din Bsarabia. A fost un misionar adevarat ducand la fratii de peste Prut si din Cernauti carti de cult editate de Inalt Prea Sfintitul Parinte Arhiepiscop Pimen al Sucevei si Radautilor. A participat la toate hramurile si manifestarile la care a fost invitat de catre parintii slujitori din Nordul Bucovinei si Basarabia, depunand mult suflet pentre altarul Bisericii Ortodoxe stramosesti. Ca o oglinda a calitatilor sale de sacerdot si administrator al averii bisericesti avem Parohia Vicov pe care a pastorit-o si in care credinciosii formau un adevarat trup duhovnicesc in jurul pastorului lor. El a iubit copiii, semenii, credinciosii sai, s-a jertfit pentru Biserica. A dorit ca aceste manifestari inchinate implinirii a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant sa fie la dimensiunea cuvenita, fapt pentru care a organizat cortegiul comemorativ ce a purtat icoana Adormirii Sfantului Voievod Stefan cel Mare de la Cetatea de Scaun a Suceavei la Manastirea Putna din perioada 29 iunie – 2 iulie 2004. Atat emotiile care l-au stapanit pe Parintele Protopop Ionel Malos de Radauti, cat si munca pe care a depus-o pentru derularea acestor manifestari si-au pus amprenta pe inima sa, trecand la cele vesnice in data de 29 iunie 2004. Parintele Ionel Malos ramane o icoana vie in amintirea tuturor.’

Inmormantarea va avea loc astazi 3 iulie 2004, la orele 12.00, in satul Laura, parohia in care a slujit ca preot, in apropierea Manastirii Putna. La slujba inmormantarii va fi oficiata de Inalt Prea Sfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, si de Prea Sfintitul Gherasim Putneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.

Vesnica lui pomenire!

Comentarii Facebook


Știri recente