Părintele Dumitru Stăniloae – „Viața și Învățătura Sfântului Grigorie Palama”

Teologia contemporană românească a fost îmbogățită în mod simțitor prin activitatea de excepție desfășurată de Părintele Dumitru Stăniloae, recunoscut ca fiind cel mai mare profesor al Ortodoxiei secolului trecut, informează TRINITAS TV. O contribuție deosebită a avut-o și la înțelegerea învățăturilor palamite.

De multe ori teologia Sfântului Grigorie Palama este simplificată până la nivelul câtorva concluzii. Începând cu secolul al XIV-lea, învățătura Sfântului Grigorie Palama a devenit, nota distinctivă a Ortodoxiei: teologia energiilor necreate. În strânsă legătură cu aceasta stă practica rugăciunii inimii și, în general, toată mistica răsăriteană.

Cartea Părintelui Dumitru Stăniloae, „Viața și învățătura Sfântului Grigorie Palama”, apărută la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, este deopotrivă un îndrumar de lectură și un izvor de meditație pentru creștinul zilelor noastre. În ea regăsim, pe lângă istoria „controversei isihaste” și itinerariul spiritual al vieții Sfântului Arhiepiscop al Tesalonicului, importante lămuriri teologice legate de scrierile palamite. De asemenea, la final, este publicat și un florilegiu de traduceri făcute de Părintele Stăniloae din opera Sfântului Grigorie.

Volumul poate fi achiziționat, la prețul de 36 lei, de la magazinele de carte bisericească și de la pangarele bisericilor și mănăstirilor din Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente

25 de citate pro-viață de la Patriarhul Daniel

În preajma Bunei Vestiri, când sărbătorim Întruparea Mântuitorului în pântecele Fecioarei Maria și participăm la marșurile pentru viață organizate în numeroase localități din România și Republica Moldova, Basilica.ro prezintă 25 de citate pro-viață de la…