Cu prilejul comemorării a 15 ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Dumitru Stăniloae, în cimitirul Mănăstirii Cernica a avut loc ieri, 3 octombrie a.c., o slujbă de pomenire.
La parastasul săvârșit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, au participat preoți, profesori și teologi care l-au cunoscut și care îl apreciază permanent pe părintele profesor Dumitru Stăniloae. La slujba săvârșită la mormântul părintelui au fost prezenți și participanții la lucrările Sesiunii de comunicări științifice dedicate Sfântului Vasile cel Mare, care s-a desfășurat în perioada 2-3 septembrie la Centrul Cultural „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”.
După slujba parastasului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, unul dintre discipolii părintelui Stăniloae, a ținut un cuvânt de învățătură, arătând că marele teolog român este pentru toți cei prezenți și pentru acei ce i-au citit opera un mărturisitor și un înnoitor al teologiei ortodoxe.
Părintele Dumitru Stăniloae a fost licențiat în litere la București și doctor în teologie la Cernăuți, iar apoi a urmat specializări la Atena, München, Paris, Berlin și Constantinopol (Istanbul). Din anul 1946 a tradus din scrierile Sfinților Părinți, punând bazele unei literaturi filocalice în limba română.
Teolog, profesor de Teologie dogmatică, traducător și comentator al Sfântului Grigorie Palama, al Sfântului Maxim Mărturisitorul, al Sfântului Grigorie de Nissa etc., autor al numeroase cărți de hristologie și antropologie, părintele Dumitru Stăniloae a marcat, prin personalitatea și opera sa, întreaga Biserică Ortodoxă contemporană. Este de departe considerat teologul cel mai de seamă pe care neamul românesc l-a dat Ortodoxiei și nu numai. Opera sa teologică cuprinde 90 de cărți, 33 de traduceri, 275 de articole teologice, 22 de recenzii, 35 de cuvântări comemorative, 475 de articole de ziar și 17 interviuri.
( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 231/ 4 octombrie 2008)