Părintele Dumitru Popescu a trecut la Domnul

Părintele academician Dumitru Popescu, în vârstă de 81 de ani, a trecut la Domnul în dimineața zilei de ieri, 10 martie, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Trupul neînsuflețit al părintelui va fi depus în cursul zilei de astăzi, 11 martie, la paraclisul „Sfânta Ecaterina” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Decesul părintelui profesor Dumitru Popescu a survenit la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală. Părintele profesor Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, ne-a spus câteva lucruri despre personalitatea marelui teolog:

„Părintele academician Dumitru Popescu a fost timp de mai multe decenii profesor și decan al Facultății de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» din București. A fost o mare personalitate a teologiei românești și a reprezentat Biserica și teologia românească în dialogul cu celelalte Biserici și confesiuni creștine. În facultatea noastră a pregătit numeroase generații, a coordonat întocmirea multor lucrări de doctorat și ne-a lăsat opere teologice de mare importanță, atât în teologia dogmatică, dar și în cea apologetică. De asemenea, a fost un bun interpret și comentator al operei Părintelui Dumitru Stăniloae și i-a continuat demersurile de aprofundare a teologiei dogmatice, comentând-o și prezentând-o atât în țară, cât și în străinătate. A fost un deschizător de drumuri în ceea ce privește dialogul dintre teologie și cultură, fapt foarte apreciat și de Academia Română, care l-a numit membru corespondent. Prin opera pe care a edificat-o a conferit mai multă bogăție și deschidere teologiei dogmatice românești, fapt recunoscut și în celelalte Biserici Ortodoxe. Moștenirea pe care ne-a lăsat-o va fi dusă mai departe de ucenicii săi, actuali profesori de teologie dogmatică în facultățile și seminariile din țara noastră. Este o mare pierdere pentru facultatea noastră și pentru învățământul teologic universitar din România. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Părintele profesor Dumitru Popescu s-a născut la 29 iunie 1929 la Călugăreni, aproape de orașul Giurgiu. Fiul preotului Gheorghe și al prezbiterei Maria s-a apropiat de mic de altar, iar puțin mai târziu i-a urmat tatălui său, înscriindu-se la Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul” din București. După absolvirea seminarului, între 1940 și 1948, și a cursurilor Institutului Teologic Universitar din București (1959-1962), părintele Dumitru Popescu și-a început drumul său de specialist în teologie dogmatică prin susținerea, în 1972, a tezei de doctorat cu titlul „Eclesiologia romano-catolică după cel de-al doilea Conciliu de la Vatican și ecourile ei în teologia contemporană”.

A urmat o perioadă rodnică pe plan administrativ, ca rector al Institutului Teologic din București (1972-1980; 1988-1992) și decan (1992-1996), dar mai ales pe plan teologic, prin aprofundarea comparativă a celor două teologii – ortodoxă și catolică. Anul 1980 înseamnă pentru viitorul academician începutul activității de director de studii în cadrul Conferinței Bisericilor Europene (KEK), cu sediul la Geneva. În toate aceste momente, părintele Dumitru Popescu a scris foarte mult. Pe lângă activitatea didactică de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București a ținut cursuri de Dogmatică ortodoxă la Institutul Ecumenic și Patristic din Bari, de pe lângă Universitatea San Tomaso din Roma, începând cu anul 1998.

A scris foarte multe lucrări și studii în Teologia Dogmatică, din care amintim: „Teologie și cultură”, „Ortodoxie și contemporaneitate”, „Hristos, Biserică, societate”, „Misiunea Bisericii într-o lume secularizată”, „Iisus Hristos Pantocrator”. Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București a subliniat că acest eminent dascăl de teologie a ilustrat timp de patru decenii învățământul teologic universitar românesc. Membru de onoare al Academiei Române și doctor honoris causa al mai multor universități, părintele Dumitru Popescu a modelat sufletele a zeci de generații de slujitori ai sfintelor altare și ai învățământului teologic din țara noastră.

Toți cei care l-au cunoscut și apreciat îi vor putea aduce un ultim omagiu în paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, începând de joi, 11 martie, ora 12.00 și până sâmbătă, 13 martie, ora 12.00.

Dumnezeu să-L odihnească cu sfinții Săi în Împărăția cerurilor!

Comentarii Facebook


Știri recente