Împlinirea a 100 de ani de la nașterea părintelui Arsenie Boca a fost marcată la Sâmbăta de Sus printr-un simpozion dedicat vieții și lucrării misionar-pastorale ale unuia dintre cei mai mari duhovnici ai Bisericii Ortodoxe Române. Mărturiile celor care l-au cunoscut și prezentările legate de viața lui s-au împletit cu momentele artistice.
Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus a găzduit, în perioada 24-26 septembrie, un simpozion dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea părintelui Arsenie Boca, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. Evenimentul organizat de așezământul monahal brașovean, în colaborare cu Fundația ‘Arsenie Boca’ din București, a adunat ierarhi, preoți, monahi, oameni de cultură și intelectuali care l-au cunoscut pe cel supranumit ‘Sfântul Ardealului’.
Sâmbătă, 25 septembrie, în Aula Academiei ‘Mitropolit Acad. Dr. Antonie Plămădeală’ de la Sâmbăta de Sus, au avut loc sesiunile de comunicări, în cadrul cărora s-au adus mărturii importante despre viața și activitatea marelui duhovnic din Ardeal. Deschiderea simpozionului a fost făcută de starețul mănăstirii brașovene, arhimandritul Ilarion Urs, care a mulțumit participanților și invitaților pentru eforturile depuse în organizarea evenimentului.
A urmat cuvântarea Înalt Preasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, care a salutat prezența atâtor oameni care au fost apropiați de părintele Arsenie Boca, a explicat rânduiala Bisericii Ortodoxe privitoare la canonizarea persoanelor la care poporul arată evlavie după trecerea acestora la Domnul și a subliniat importanța mărturiilor aduse de fiecare participant. ‘Un astfel de simpozion nu are doar rolul de a aduna în ordine cronologică niște evenimente din viața părintelui Arsenie. Elementele biografice sunt doar complementare. Esențială este mărturia pe care fiecare dintre noi suntem în stare s-o aducem sau pregătirea deosebită pe care o avem fiecare, de a recepta, de a primi în sufletul nostru mesajul pe care părintele Arsenie ni-l trimite astăzi, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea sa’, a spus Înalt Preasfințitul Mitropolit Laurențiu.
‘Un Moise al neamului nostru’
Simpozionul de la Sâmbăta de sus, care a fost o întâlnire de suflet a celor care l-au cunoscut sau urmat învățăturile părintelui Arsenie Boca, a continuat cu mărturiile Preasfințitului Daniil, Episcopul Daciei Felix, un apropiat al starețului de la mănăstirea brașoveană și de la Mănăstirea Prislop. Prin metafore și comparații desprinse din Biblie și din cărți sfinte, Preasfințitul Episcop Daniil a elogiat personalitatea părintelui Arsenie. ‘Pentru mine, părintele Arsenie Boca poate fi asemănat cu un Moise al neamului nostru românesc, cu un Sfânt Ilie al neamului nostru, cu un Sfânt Apostol Pavel și cu Sfântul Ioan Gură de Aur. Sinaiul părintelui Arsenie a fost Muntele Athos, unde Sfinția Sa a stat patru luni de zile. Lucrând la volumul în care a publicat manuscrisele inedite ale Sfinției Sale pe care l-am intitulat ‘Omul îmbrăcat în haină de in și îngerul cu cădelnița de aur’, folosindu-mă de două expresii și metafore din cartea proorocului Iezechiel și din Apocalipsă, am descoperit pașaportul părintelui din 1938-1939. Mult s-a bucurat sufletul meu văzând pe pașaportul părintelui viza de ieșire din țară și intrarea în Yugoslavia de atunci, la Vârșeț. De fiecare dată când trec pe acolo, îmi aduc aminte că și părintele a trecut pe aici în drum spre Athos’, a spus Preasfințitul Episcop.
Dintre cei care au mai vorbit despre Arsenie Boca amintim pe pr. Simion Todoran, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, pr. Nicolae Streza, pr. Dionisie Ignat, pr. Constantin Necula, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu, Costin Rujoiu, Dan Lucinescu, pr. Sabin Vodă și alții.
Comemorarea părintelui Arsenie Boca a continuat ieri, 26 septembrie, cu Sfânta Liturghie, Parastasul la care a fost pomenit marele duhovnic și sfințirea troiței dedicate lui, de lângă altarul din pădure al mănăstirii brașovene.